Hronika

Bacili bombu u dvorište bivšeg čuvara KPZ Banjaluka

Bacili bombu u dvorište bivšeg čuvara KPZ Banjaluka
Foto: Velibor Tripić | Bacili bombu u dvorište bivšeg čuvara KPZ Banjaluka
Bojana Živanić

BANJALUKA - Čuli smo snažnu eksploziju, prozori su se zatresli i svi smo se probudili kada je to odjeknulo, pričaju mještani Dubičke ulice u banjalučkom naselju Derviši, gdje je u noći sa ponedjeljka na utorak odjeknula bomba u dvorištu, kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, Mile Kalabića.

Nekoliko kuća je oštećeno, ali srećom niko nije stradao.

Prema nezvaničnim informacijama, Kalabić je nekada radio kao čuvar u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, odakle je, navodno, prije 11 godina otpušten, a razloge zbog kojih je dobio otkaz nismo uspjeli saznati.

Kako je rečeno, u trenutku eksplozije svi ukućani bili su u kući, ali niko nije povrijeđen. Na terenu nismo uspjeli razgovarati ni sa kim od članova tog domaćinstva, jer je uviđaj bio u toku.

Inače, kako se priča, Kalabić je otac banjalučke manekenke Sare Kalabić, koja ima svjetsku karijeru.

"Gelera ima i u staklima susjednih kuća. Jednom komšiji su probili vrata, drugom stakla na prozorima i balkonskim vratima. Ne znam još koliko je kuća oštećeno, ali znam da su se svi probudili u tom momentu, jer je bila baš snažna eksplozija ", kazao je jedan mještanin.

Mještanka ovog naselja kazala je za "Nezavisne" da je osjećaj bio strašan te da se eksplozija čula i do njene kuće, koja je, kako kaže, prilično daleko od mjesta gdje je bomba bačena.

"Užasan je to osjećaj bio i svi smo bili na nogama sinoć. Sva sreća pa niko nije nastradao, to je ipak najbitnije", rekla je ona.

Kako je kazao jedan od komšija, on ne pretpostavlja šta bi mogao biti motiv onoga ko je bacio bombu u Kalabićevo dvorište.

"Zaista ne znam šta bi mogao biti motiv. Znam samo da ja nikad nisam imao nikakvih problema s njima", kazao je ovaj mještanin, te dodao da nije svejedno kada se tako nešto desi u neposrednoj blizini.

U Policijskoj upravi Banjaluka saopštili su da im je prijavljeno da je u Dubičkoj ulici, u noći sa ponedjeljka na utorak, nepoznato lice bacilo eksplozivnu napravu, odnosno ručnu bombu.

"Prilikom aktiviranja bombe, na tri stambena objekta nastala su manja oštećenja, a povrijeđenih lica nije bilo. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka", istakli su u PU Banjaluka.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka istakli su da je o ovom događaju obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka te da je naložio da se preduzmu sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije