Hronika

Baldo tuži Srpsku, ostali pišu žalbe

Baldo tuži Srpsku, ostali pišu žalbe
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Baldo tuži Srpsku, ostali pišu žalbe

​BANJALUKA - Odbrane Benedija Đukanovića i Rodoljuba Gajića, koju su osuđeni na ukupno 60 godina robije za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog radnika obezbjeđenja Žarka Pavlovića, najavljuju žalbu na prvostepenu presudu, dok, istovremeno, Emilio Baldo, koji je oslobođen optužbi, namjerava da tuži Srpsku zbog vremena provedenog u pritvoru.

Dakle, za pravosuđe Republike Srpske, a u prvom redu za Vrhovni sud RS, još će biti posla, jer skoro niko od strana u postupku nije zadovoljan prvostepenom presudom donesenom 15. jula u Okružnom sudu u Banjaluci.

Skoro dva mjeseca kasnije, otpravak presude još nije dobila advokatica Tatjana Savić, koja je branila Đukanovića, s tim što ona već sada najavljuje "drugo poluvrijeme" u pravnoj bici.

"Još nisam dobila pisani otpravak presude, ali ću svakako izjaviti žalbu", rekla je Savićeva u izjavi za "Nezavisne novine".

Žalbu najavljuje i Gajićev advokat Marinko Brkić, koji tvrdi da je u pitanju nezakonita presuda, koja je, kako kaže, zasnovana na nezakonitim dokazima.

"On je i u istrazi rekao da nije znao da će Slaviša Krunić biti ubijen. Osuđen je nepravedno", tvrdi Brkić.

Očekivano, advokat Dragan Stupar, koji je branio Baldu, neće se žaliti na presudu kojom je njegov klijent oslobođen. Međutim, Stupar kaže da je Baldo u pritvoru bio tri godine i tri mjeseca, zbog čega će tužiti Srpsku.

"Kada se zato ispune uslovi, hoće. Po pravosnažnosti presude, u roku od šest mjeseci, mora se podnijeti zahtjev. Zakon propisuje da 50 maraka iznosi dan, a proveo je u pritvoru oko tri godine i tri mjeseca. Na slobodu je pušten isti dan kada je objavljena presuda", rekao je Stupar za "Nezavisne novine".

Ipak, i Baldo će se, do eventualne tužbe, morati strpjeti, jer na nepravosnažnu presudu žalbu najavljuje i Republičko javno tužilaštvo.

"Nije nam još stigao pisani otpravak presude. Kad stigne, onda će tužilac odlučiti na šta će se sve žaliti", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Republičkog javnog tužilaštva.

Prema ocjeni Vijeća Okružnog suda u Banjaluci, za Benedija Đukanovića i Rodoljuba Gajića, tužilaštvo je dokazalo krivicu, dok je Baldo "imao sreće" i nema dokaza kojima bi mu bila utvrđena krivica.

Baldo se, podsjetimo, po izricanju oslobađajuće presude prekrstio, a kada mu je ukinut pritvor, rukovao se sa svim braniocima optuženih.

"Baldo je imao sreće, ja ne znam da li je on to uradio ili nije, ali nema dokaza", rekao je sudija Branimir Jukić, kada je izrekao presudu.

Kako je naveo, nije pronađen mobilni telefon kojim je, prema optužnici, počinio djelo. Glavni dokaz protiv Đukanovića je DNK sa jedne puške, dok je za Gajića sud utvrdio da je znao da će Krunić biti ubijen kada je odavao informacije Željku Kovačeviću, koji je označen kao jedan od napadača, a koji je ubijen na dan zločina tokom pucnjave.

Đukanoviću je, inače, izrečeno 40 godina zatvora, a Gajiću, koji je bio optužen za pomaganje, određeno je 20 godina robije.

Krunić i Pavlović su ubijeni, a Krunićev vozač Goran Ilić je ranjen u aprilu 2019. godine u mučkom, oružanom napadu na vozilo u kojem su bili, u Glamočanima, kod Laktaša.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, u optužnici je navedeno da su ubistvo izvršili Đukanović i Kovačević. Đukanović i Kovačević su, sudeći po optužnici, iz automatskih pušaka sasuli kišu metaka na džip u kojem se sa saradnicima vozio Krunić.

Gajića, tadašnjeg Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete da je Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama Krunića, kako bi mu Kovačević zauzvrat oprostio novčani dug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije