Hronika

Banda sa Balkana ucjenjivala biznismene, prijetnje dolazile iz BiH

Banda sa Balkana ucjenjivala biznismene, prijetnje dolazile iz BiH
Foto: Screenshot/polizeinews.ch | Banda sa Balkana ucjenjivala biznismene, prijetnje dolazile iz BiH

CIRIH - Snimak maskiranog čovjeka koji stoji u svježe iskopanom grobu sa imenom biznismena od kojeg želi da iznudi novac samo je jedan od dokaza na suđenju koje počinje u švajcarskom Cirihu, a na kojem će se kao optuženi pojaviti pripadnici bande sa Balkana i jedan beskrupulozni biznismen, koji je sa njima ucjenjivao bogate Švajcarce.

Pripadnici bande su poruke žrtvama slali broja iz BiH, a kasnije su dolazile i koverte sa minijaturnim kovčezima od kartona, koje su takođe poslane iz BiH. Međutim, pripadnici bande su, kako prenose švajcarski mediji, sa Balkana i Francuske.

Članovi bande koje švajcarski mediji nazivaju “bodigardi”, su planirali da od švajcarskih biznismena uzmu 13 miliona franaka. Međutim, na nekoliko sastanaka su uspjeli da uzmu 58.0000 franaka.

Sa ovom bandom je sarađivao i tzv “prljavi biznismen” koji je ljude, za koje je  znao da imaju novac besrkupulozno ucjenjivao. Tako su od jednog trgovca nekretninama tražili osam miliona franaka, ali on je cijelu stvar odmah prijavio policiji. Između ostalog, baš njemu je došla koverta sa kartonskim kovčegom na kojem su bili njegovi inicijali.

U drugom slučaju, od jednog menadžera su tražili pet miliona franaka, a njega su u Cirihu lično posjetili i pripadnici bande. Prema svjedočenju ovog menadžera, jedan od njih se predstavio kao “Momo iz Pariza”. Oni su mu tada tražili novac, ali on je odbio da im da.

U narednom slučaju od jednog biznismena su tražili dva miliona franaka, a pokušali su da mu namjeste “zamku” i predstave ga kao kriminalca. Međutim, tada je policija već aktivno pratila ovu grupu i nakon pomenute zamke su ih pohapsili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije