Hronika

Banjalučani krali ovce i jagnjad

Banjalučani krali ovce i jagnjad
Foto: Ilustracija Nn | Banjalučani krali ovce i jagnjad

BANJALUKA - Banjalučani Đorđo Makarić (50) i Slobodan Vujinović (27) uhapšeni su u policijskoj akciji "Cady" zbog sumnje da su krali ovce i jagnjad na području Banjaluke i Prijedora.

Njih sumnjiče za petnaest krivičnih djela, a policija je utvrdila da su ukrali 38 ovaca i jagnjadi, pričinivši štetu od oko 6.400 KM.

U Policijskoj upravi Banjaluka, navodeći im inicijale, ističu da su na osnovu prikupljenih dokaza identifikovali i ispitali ova lica.

"Osumnjičeni da su od 27. marta 2017. godine do 26. oktobra 2018. godine na području koje je u operativnoj nadležnosti Policijske uprave Banjaluka kao i na području Policijske uprave Prijedor izvršili petnaest krivičnih djela", navode iz Policijske uprave Banjaluka.

Nezvanično saznajemo da su lopovi pri nekim krađama znali iskoristiti i pogodan trenutak kada vlasnici šišaju ovce te ih tada ukrasti.

"Ukradene ovce i jagnjad  prevozili su kedijem i prodavali ih na području Federacije BiH", navodi naš izvor.

O svim okolnostima upoznat je i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji je naložio da se nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta u redovnoj proceduri dostavi izvještaj.

Branimiru Paviću s područja Bistrice, kod Prijedora, nestale su tri ovce, ali ne prilikom šišanja, već iz štale, i to pred sam kraj prošle godine. Prema njegovim riječima, u štali mu je bilo 11 ovaca, ali lopovi su mu odnijeli ovna i dvije ovce.

"Sve se desilo noću, a ujutro smo vidjeli da fale tri životinje. Ja sam inače pokraj puta, a još ima rasvjeta", kaže Pavić.

Kako kaže, ovce mu nisu nestajale još od osamdesetih godina prošlog vijeka, a nerijetko se dešava da se na cesti pod okriljem noći zaustavi neki auto ili kamion, zbog čega mu ništa nije bilo sumnjivo. Ističe da je sve prijavio policiji, ali je čuo i da su u njegovom selu sa još jednog imanja ukradene dvije ovce.

Domaće životinje na našim područjima oduvijek su bile primamljiv plijen za lopove, a najčešće su na njihovoj meti upravo ovce i jagnjad, zatim koze, krave i telad. U proteklih nekoliko godina zabilježeni su vrlo zanimljivi primjeri, kao što je krađa magarca, kojeg je jedan Teslićanin u okolini te opštine ukrao čobaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije