Hronika

Banjalučanin uhapšen zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije

Banjalučanin uhapšen zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije
Banjalučanin uhapšen zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije

BANJALUKA - Osnovni sud u Banjaluci krenuo je da se obračunava sa roditeljima koji izbjegavaju plaćanje alimentacije za svoje dijete, a u petak je jedan otac završio sa lisicama na rukama.

Naime, po nalogu suda banjalučka policija uhapsila je D.T. (34) iz ovog grada, a zatim je predat pripadnicima Okružnog centra Sudske policije u ovom gradu.

U ovom sudu u petak nisu mogli da kažu da li su i koliko ovakvi slučajevi česti, kao ni da li će s ovom praksom da nastave u narednom periodu.

Ipak, kako su nam u petak rekli u Udruženju samohranih roditelja "Ponos" iz Banjaluke, koji su vijest primili sa velikim zadovoljstvom, riječ je o prvom ovakvom slučaju u posljednjih nekoliko godina koji bi u narednom periodu trebalo da postane reper za one koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu.

Prema riječima Radmile Mirnić, predsjednika ovog udruženja, roditelji koji su bili u obavezi plaćanja su na razne načine izbjegavali obavezu i zloupotrebljavali zakon.

"Glavni izgovor koji daju je da ne žele da daju novac drugom roditelju da ga troši. S druge strane, pojedini očevi namjerno prijavljuju minimalna primanja kako ne bi plaćali alimentaciju", kaže ona.

Prema njenim riječima, alimentacija je zakonsko pravo djeteta na izdržavanje od drugog roditelja koji s njim ne živi i njegova obaveza je da je plaća.

Ona je podsjetila da je ombudsman za djecu jasno naglasio kako je neplaćanje alimentacije ekonomski vid zlostavljanja djece i da spada pod krivičnu odgovornost.

"Oko 80 do 90 odsto roditelja, među kojima ima i majki, ne plaća alimentaciju. Procedure u vezi sa naplatom su jako spore i neažurne. Najbolje bi bilo kada bi se ovo rješavalo prinudnom naplatom i tamo gdje postoje mogućnosti i način administrativnom zabranom i nalogom o pljenidbi. Zakonski je to moguće i on je lijepo propisan, ali se sudovi uglavnom drže porodičnog zakona koji nije jedini", kazala je Mirnićeva.

Kako kaže, samohrani roditelji se na razne načine bore za zakonsko pravo svoje djece pa su pojedine tužbe stigle i do sudova.

"Treba istaći i da postoje slučajevi gdje se jednostavno alimentacija ne može naplatiti jer roditelj nije u stalnom radnom odnosu. Tu bi trebalo da interveniše država i njene ustanove", zaključila je ona.

Ipak, u moru negativnih primjera ima i onih pozitivnih, gdje su očevi svjesni svoje obaveze.

Banjalučanin M.M., čije je ime poznato redakciji a koje zbog osjetljivosti teme nećemo objaviti, kaže kako već nekoliko godina redovno plaća alimentaciju.

"Čim sam krenuo u brakorazvodnu parnicu sa svojom bivšom ženom shvatio sam da će mi to biti obaveza. Od mojih 700 KM koliko zarađujem nešto više od pola uplaćujem za djecu koja su kod majke, ali isto tako znam da je svaka ta marka uložena u njih jer to vidim kad dođu kod mene za vikend", kazao nam je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije