Hronika

Banjalučanka prevarena, ostala bez lifta i 38.000 maraka

Banjalučanka prevarena, ostala bez lifta i 38.000 maraka
Foto: Sekau67/Pixabay | Banjalučanka prevarena, ostala bez lifta i 38.000 maraka

​Nesvakidašnji slučaj zabilježen je u Banjaluci, kada je starica (82) pokušala da kupi lift za zgradu u kojoj živi, međutim ostala je i bez lifta, ali i bez skoro 38.000 maraka.

Do sada na meti prevaranata bili su brojni građani u Republici Srpskoj, bilo da su varani za crnu magiju, prodaju određenih uređaja, ali je ovo prvi put da je neko prevaren za lift.

Kako saznaje Srpskainfo sve je krenulo početkom godine, kada su stanari zgrade u Ulici Majke Knežopoljke u Banjaluci odlučili da u zgradi gdje stanuju ugrade lift. Za taj posao bila je zadužena predsjednica Zajednice etažnih vlasnika.

"Potom je predsjednica ZEV te zgrade krenula u potragu za firmama koje se bave sa tim poslom. Ona je stupila u kontakt sa osobom koja joj se lažno predstavila kao direktor zagrebačke firme, koja se bavi prodajom i ugradnjom liftova", ističe sagovornik.

On dodaje da starica ništa nije posumnjala i da je u međuvremenu sa njim sklopila ugovor o kupovini i ugradnji lifta u stambenoj zgradi, a radi se vjerovatno o faslifikovanom ugovoru.

Nakon što je sklopila ovaj sporni ugovor, ona je utvrdila da njihov ZEV nema dovoljno novca da kupe i ugrade lift.

"Starica je zatim odlučila da ona od svojih para plati navedeni lift, a sa komšijama je dogovorila da joj ZEV vraća dug u ratama. Potom je tokom januara i februara ove godine u više navrata kontaktirala sa prevarantom i uplaćivala mu novac. Ukupno mu je dala čak 19.000 evra, za šta nije dobila nikakvu priznanicu za uplaćeni novac", ističe naš izvor.

I nakon što mu je uplatila novac, ona je putem telefona nekoliko puta razgovarala sa njim i on je obećao da će posao biti završen onako kako su se dogovorili.

Međutim, vrijeme je prolazilo, ali niko od majstora nije dolazio u zgradu da ugradi lift.

"Ona je tog čovjeka koji se predstavio kao direktor firme više puta zvala na mobilni telefon, ali stvari se počinju mijenjati od aprila, kada je on očito ugasio broj koji je dao toj ženi. Ona ga je pokušavala zvati, međutim od tog mjeseca je stalno bio nedostupan što je svima postalo sumnjivo", kaže izvor.

I pored toga, starica je mjesecima čekala da vide hoće li se pojaviti radnici i krenuti sa ugradnjom lifta, međutim od toga ništa nije bilo.

"Ona je shvatila da je prevarena i da ništa neće biti od lifta. Prije par dana otišla je u Policijsku upravu Banjaluka i prijavila cijeli slučaj. Ona je inspektorima ispričala sve od toga kako je stupila u kontakt sa tom osobom, do toga kako joj se više nije javljao na telefon", pojasnio je sagovornik.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić potvrdila je da im je prijavljen slučaj u Banjaluci da je žena prevarena prlikom naručivanja lifta.

"O cijelom slučaju obaviješten je i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a koji se izjasnio da se u ovom slučaju radi o krivičnom djelu prevara", rekla je Mučibabićeva.

Ovo nije jedini slučaj prevare, policiji širom Republike Srpske proteklih godina prijavljen je veliki broj slučajeva gdje su građani ispadali naivni i dozvolili prevaratnima da od njih na različite načine izvlače novac.

Iz policije su više puta apelovali na građani da budu oprezni kada im prilaze nepoznate osobe, a pogotovo ako traže novac i nude pružanja raznih usluga.

"Apelujemo da građani budu oprezni i da ne daju novac nepoznatim osobama, da ne nasjedaju na lažna obećanja pružanja pomoći ili usluga skidanja crne magije, a slučaju da budu mete ovakvih prevarnih radnji da se obrate najbližoj policijskoj stanici ili isto prijave pozivom na besplatan broj 122", poručili su iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije