Hronika

Banjalučka inspektorka otkupljuje kaznu zatvora za korupciju

Banjalučka inspektorka otkupljuje kaznu zatvora za korupciju
Foto: Arhiva | Banjalučka inspektorka otkupljuje kaznu zatvora za korupciju

BANJALUKA . Banjalučki Okružni sud je inspektorki Jeleni Florjan, koja je u aprilu osuđena na godinu dana zatvora zbog traženja i primanja mita, odobrio otkup kazne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.

Jelena Florjan, inspektorka osuđena za traženje i primanje mita u istrazi, iskoristila je mogućnost otkupa kazne do godinu dana, koja je predviđena nedavnim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS). Ona je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena na kaznu zatvora od godinu dana. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od dvije do deset godina zatvora.

Prema presudi, ona je u svojstvu policijskog službenika, zajedno sa još jednim kolegom, iskoristila svoj položaj i istragu na kojoj je radila da bi zahtijevala i primila mito u iznosu od 20.000 KM od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

Sudija Branimir Jukić je tokom izricanja presude rekao da dokazi koje je predstavilo Tužilaštvo ukazuju na to da je priznanje krivice istinito, a Sud je kao olakšavajuće okolnosti naveo ranije nekažnjavanje, priznanje krivice i to što je majka malog djeteta.

Miljkan Pucar, advokat Jelene Florjan, ranije je za "BIRN BiH" potvrdio da će njegova klijentkinja tražiti otkup kazne i tako iskoristiti mogućnosti koje su date izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Odbrana je zahtjev za otkup dostavila 6. maja, potvrdio je Okružni sud u Banjaluci, koji ga je djelimično usvojio, uvažavajući period koji je osuđena provela u pritvoru.

"U preostalom dijelu, zamijeni novčanom kaznom u iznosu od 16.800,00 KM, računajući svaki dan zatvora po 50,00 KM, kao i da je novčanu kaznu osuđena dužna platiti u roku od tri mjeseca, po pravosnažnosti ovog rješenja, a ukoliko u tom roku ne plati novčanu kaznu, kazna zatvora na koju je osuđena pravosnažnom presudom će se izvršiti prema navedenoj presudi", navodi se u odluci Suda, kao i da je odbijen zahtjev da se zamijenjena novčana kazna isplati u 24 jednake mjesečne rate.

Istom optužnicom sa Jelenom Florijan je bio obuhvaćen i njen kolega Nenad Grujić, kome je suđenje i dalje u toku i počelo je ispočetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije