Hronika

Banjalučki novinar odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni, oduzet mu mobilni

Banjalučki novinar odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni, oduzet mu mobilni
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučki novinar odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni, oduzet mu mobilni

BANJALUKA – Banjalučki novinar Nikola Morača salušan je danas u policiji i oduzet mu je mobilni telefon zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio u dnevnom listu "Blic" i portalu "Srpskainfo".

Kako nam je Morača potvrdio, danas je pozvan na informativni razgovor u vezi sa informacijama koje je objavio radi hapšenja zbog silovanja u Banjaluci na koji se uredno odazvao.

Nakon što je odbio otkriti izvore informacija, dobio je status osumnjičenog za povredu tajnosti postupka odnosno da je otkrio detalje iz istrage u vezi tekstova te mu je izuzet mobilni telefon.

Morača, koji je dugogodišnji novinar kako kaže, iznenađen je postupanjem tužilaštva i policijskih službenika zbog oduzimanja mobilnog telefona. 

U  skladu sa novinarskim postulatima, svaki novinar dužan je da zaštiti izvor informacija i nije obavezan da ga otkriva i policija od novinara takve informacije nema pravo tražiti.

Morača je kategorično odbio otkriti svoje izvore te mu je telefon oduzet i deponovan. Istražioci su "povezivali" njegov tekst sa tekstovima drugih medija, kao i navode sa društvenih mreža što se njemu kao autoru teksta nikako ne može spočitavati.

Takođe saznajemo da je policija danas saslušala i druge novinare ali oni nemaju statuse osumnjičenih.

Povezane vijesti: 

Saopštenje redakcije "Srpskainfo": Osuđujemo saslušanje našeg novinara i urednika

Klub novinara Banjaluka: Novinar nije dužan da otkrije izvor informacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije