Hronika

Banjaluka: Autobusu ponovo otkazale kočnice

Banjaluka: Autobusu ponovo otkazale kočnice
Banjaluka: Autobusu ponovo otkazale kočnice

BANJALUKA - Autobus "Autoprevoza", u kojem se nalazilo oko 15 putnika, sletio je juče ujutru s puta na livadu, u banjalučkom naselju Paprikovac, ali povrijeđenih, na sreću, nije bilo.

"Nezavisne" saznaju da su vozilu otkazale kočnice, a isti autobus je, kako ističe naš izvor, sličan kvar i udes imao u maju 2010. godine, u banjalučkoj Ulici Sime Pandurevića, kada je među putnicima bilo i djece.

Prije dvije godine "ozloglašeni" autobus na svom putu je, takođe zbog otkazivanja kočnica, oštetio dva vozila na trotoaru, udario u stub rasvjete i zaustavio se na samoj ivici brda iznad puta Banjaluka - Jajce, u naselju Pobrđe, tako da je i tada izbjegnuta tragedija, ali je bilo povrijeđenih.

To, međutim, nije kraj nevoljama s ovim prevoznim sredstvom. Izvor "Nezavisnih" ističe da je riječ o autobusu garažnog broja 1.206, te tvrdi da je to vozilo jednom prilikom bilo i "učesnik" incidenta u garaži "Autoprevoza", kada je, zbog "propadanja kočnice", udarilo u drugi autobus.

"Baksuzno" vozilo juče je saobraćalo na liniji broj jedan (Nova bolnica - Centar - Ortopedija), a tragedija je izbjegnuta zahvaljujući brzoj reakciji vozača i činjenici da nije razvijena veća brzina. Drama se dogodila kada je s Paprikovca krenulo prema centru grada.

"Iznad Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka vozač je primio putnike, a zatim pošao prema Ulici dvanaest beba, odakle je trebalo da nastavi prema gradu, Ulicom doktora Jovana Raškovića. Tragedija je izbjegnuta za dlaku, jer ne smijem ni da pomislim šta bi se desilo da su kočnice otkazale nekoliko stotina metara niže, u Raškovićevoj, koja je jako strma", kaže jedan od očevidaca ove nezgode, koji je želio da ostane anoniman.

Nedugo nakon slijetanja autobusa, na licu mjesta našao se Banjalučanin Predrag Broćeta, koji kaže da se sve dogodilo na brzinu.

"Ne znam šta je uzrok, ali, po svemu sudeći, putnici nisu bezbjedni", kazao je Broćeta.

Autobusom je juče upravljao Milivoje Rulić, koji je rekao da je, shvativši da ne može da ukoči, odlučio da skrene u livadu, sa desne strane puta, te na taj način zaustavi vozilo.

"Bilo je oko 15 putnika u autobusu, ali nije bila velika brzina, pa niko nije paničio", rekao je Rulić.

Interesantno je da je u vozilu, kada se incident događao, bio i jedan mladić koji se, kako nezvanično saznajemo, nalazio pored iskusnijeg vozača, jer bi uskoro trebalo da i on sjedne za volan autobusa.

Pripadnici CJB Banjaluka odmah nakon nezgode izvršili su uviđaj i pokrenuta je istraga.

"Vozilo je poslato na vanredni tehnički pregled kako bi bile utvrđene precizne okolnosti pod kojim je došlo do slijetanja", kažu naši izvori.

U "Autoprevozu", međutim, nakon svega izlaze sa šturim saopštenjem.

"Zahvaljujući pribranoj reakciji vozača, nije bilo povrijeđenih, niti je prouzrokovana materijalna šteta. Prema prvim saznanjima, to se desilo usljed kvara na sistemu za kočenje. Više informacija ćemo imati nakon vanrednog tehničkog pregleda", kažu u "Autoprevozu".

U tom preduzeću tvrde da je posljednji put vozilo bilo na tehničkom pregledu u februaru, a nakon toga su vršeni redovni pregledi "prije i u toku upotrebe, što je u skladu sa zakonskim i internim procedurama".

Komentarišući jučerašnji incident, Draško Talijan, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza putnika iz Banjaluke, apelovao je na preduzeća da maksimalnu pažnju posvete bezbjednosnim aspektima vožnje.

"Zbog ovakvih nemilih događaja mi smo i osnovali udruženje. Frekvencija saobraćaja sada je prilično velika zbog godišnjih odmora, te apelujemo na prevoznike da pažnju posvete ispravnosti vozila zbog bezbjednosti putnika", podvlači Talijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije