Hronika

Banjaluka: Oslobođeni optuženi u slučaju Medicinska elektronika

Banjaluka: Oslobođeni optuženi u slučaju Medicinska elektronika
Banjaluka: Oslobođeni optuženi u slučaju Medicinska elektronika

BANJALUKA - Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci oslobodilo je danas krivice Mileta Radišića, najvećeg akcionara "Medicinske elektronike" (ME) i vlasnika firme "Grand trejd" iz Banjaluke, te Željka Katalinu, bivšeg direktora ME, i Dragana Cerovca, bivšeg člana Nadzornog odbora u ME i radnika Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Njih je Specijalno tužilaštvo RS teretilo za manipulaciju cijenama akcija ME i štetu od 1,3 miliona maraka pričinjenu RS.

Vesna Stanković-Ćosović, predsjednica Sudskog vijeća Posebnog odjeljenja za najteže oblike privrednog kriminala banjalučkog Okružnog suda, u obrazloženju presude navela je da Specijalno tužilaštvo RS nije uspjelo dokazati da je Radišić uticao na Cerovca i Katalinu da 2009. godine izvrše manipulaciju cijenama akcija i tako Radišiću pribave korist, za koju je u konačnici oštećena ME, odnosno RS.

Suština oslobađajuće presude je u tome da je vrijednost akcija ME u vrijeme trgovanja na berzi, odnosno u aprilu i maju 2009. godine, bila ravna nuli, te da je svaka prodajna cijena akcije iznad nule bila pozitivna, a kako je Radišić akcije kupovao po pet feninga, to je bilo pozitivno, jer ih je mogao kupiti i po još nižoj cijeni.

Suština oslobađajuće presude je u tome da je vrijednost akcija ME u vrijeme trgovanja na berzi, odnosno u aprilu i maju 2009. godine, bila ravna nuli, te da je svaka prodajna cijena akcija iznad nule bila pozitivna

Namjera Radišića, prema presudi, tako nije bila da ošteti budžet RS, manipuliše akcijama, te navede druge optužene da iskoriste svoj položaj, već da na zakonit način kupi propalo preduzeće ME, čiji su gubici bili veći od 11 miliona maraka, i u njega uloži svoj kapital.

"Nesporno je da je Radišić imao namjeru kupiti ME, a njegov glavni motiv bilo je da revitalizuje to preduzeće, koje je bilo u dugovima od 11 miliona maraka, da očuva broj zaposlenih, te da obezbijedi inostrane investicije, a što je odbrana dokazala tokom suđenja", navela je predsjednica Sudskog vijeća u obrazloženju presude.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je cijena akcija ME u avgustu 2008. godine iznosila 0,45 KM, no kako nije bilo trgovanja narednih šest mjeseci, odnosno sve do aprila i maja 2009. godine, kada su one prodate Radišiću po 0,05 KM, Specijalno tužilaštvo RS nije imalo zakonskog uporišta da utvrdi nastalu štetu od 1,3 miliona maraka, a koja je proistekla iz razlike u ranijoj cijeni akcije ME i cijeni po kojoj je prodana Radišiću.

Na kraju, Sudsko vijeće je navelo i da u radnjama Cerovca i Kataline nema obilježja krivičnog djela, s obzirom na to da su u čitavom slučaju djelovali kao insajderi, te da bi se ono što su oni uradili moglo okvalifikovati kao prekršaj Zakona o hartijama od vrijednosti, ali nikako kao zloupotreba službenog položaja.

Goran Glamočanin, specijalni tužilac RS, kratko je izjavio da će, nakon što dobije pismeno obrazloženje presude, uputiti žalbu Vrhovnom sudu RS.

Mirko Dabić, Radišićev advokat, kazao je nakon presude da je zadovoljan, te da je odluka sudija očekivana, pravilna, pravedna i jedina moguća.

On je pojasnio da će Radišićeve akcije u ME, koje je Okružni sud Banjaluka još prošle godine blokirao, biti "slobodne" nakon što presuda postane pravosnažna.

Specijalni tužilac RS kratko je izjavio da će uputiti žalbu Vrhovnom sudu RS

Nebojša Pantić, Katalinin advokat, kazao je da je odmah nakon hapšenja optuženih u martu prošle godine medijima izjavio da Radišić i ostali nisu počinili nikakvo krivično djelo.

Pantić se osvrnuo i na činjenicu da je javnost u RS i BiH u posljednje vrijeme svjedok velikih policijskih akcija koje na kraju završe oslobađajućim presudama.

"Problem je u Zakonu o krivičnom postupku, koji dozvaljava samo tužilaštvima da vode istragu, dok je odbrana onemogućena da učestvuje u njoj. Zakon treba mijenjati, po ugledu na zamlje u regionu, a istrage staviti pod sudsku kontrolu", pojasnio je Pantić.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo RS u julu prošle godine podiglo je optužnicu protiv Radišića, Kataline i Cerovca, koje su u početku teretili za organizovani kriminal.

U međuvremenu, tokom višemjesečnog suđenja, Specijalno tužilaštvo je odustalo od optužbi za organizovani kriminal, te Radišića i ostale optužilo za manipulaciju cijenama akcija i zloupotrebu.

Zajedno s pomenutom trojicom, na optužnici se još ranije nalazio i Bojan Golić, bivši v.d. direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, koji je u međuvremenu priznao krivicu za nesavjestan rad u službi i milionsku manipulaciju cijenama akcija ME, nakon čega je osuđen na četiri mjeseca zatvora. Optuženi su uhapšeni 23. marta prošle godine, tri mjeseca proveli su u pritvoru, a onda su pušteni na slobodu.

Zajedno s Radišićem, Katalinom, Cerovcem i Golićem, u martu prošle godine je "pao" i Nikica Bajić, bivši član Upravnog odbora ME, koji je odmah postigao dogovor s Tužilaštvom, koji je uključivao svjedočenje protiv ostalih optuženih.

Bajić je postigao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom, no taj sporazum je još "na čekanju".

Radišić zaplakao

Mile Radišić, prvooptuženi u slučaju "Medicinska elektronika",  je nakon objave oslobađajuće presude zaplakao i pozdravio se sa svojim najbližim, advokatima i novinarima.

"Hvala vam i nemojte mi zamjeriti na nečemu. Prošao sam kroz 20 mjeseci pakla i nemam šta više izjaviti", kazao je Radišić, koji je novinare i ostale pozvao na svečani ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije