Hronika

Bankaru dvije godine robije, mora da vrati 165.363 KM

Bankaru dvije godine robije, mora da vrati 165.363 KM
Foto: N.N. | Bankaru dvije godine robije, mora da vrati 165.363 KM

​NOVI TRAVNIK - Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je na dvije godine zatvora Narcisa Isića (39), jer je, kako se navodi u presudi, radeći kao porodični bankar i blagajnik u jednoj banci, pronevjerio 165.363 marke.

Ovom presudom, kako je potvrđeno "Nezavisnim", optuženi je obavezan da banci nadoknadi štetu od 165.363 KM.

Kako se u presudi navodi, krivim je proglašen što je, od 1. januara 2010. do 7. jula 2011. godine, radeći u banci, Podružnica Središnja Bosna, Poslovnica Fojnica u Fojnici, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, sukcesivno uzimao novac iz blagajne. Taj novac mu je, kako se dodaje, kao blagajniku bio povjeren u radu.

"Manjak novca u blagajni prikrivao je na način da je, koristeći dostupnost računima građana - klijenata banke (KM i devizni računi), sačinjavao fiktivne isplate i uplate za te račune i neovlaštenim razročenjem depozita oročenih sredstava klijenata banke", ističe se u presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku.

Kako se dodaje, na taj način sebi je pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 165.363,10 KM i to 65.937 evra i 26.157 USD.

"Dakle, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi prisvojio je novac koji mu je povjeren u službi, čime je počinio pronevjeru u službi", ističe se u ovoj presudi.

Optuženik se obvezuje i na naknadu troškova postupka u iznosu od 6.895 KM, kao i na naknadu troškova po osnovu paušala ovom sudu u iznosu od 150 KM, a sve u roku 15 dana po pravosnažnosti presude.

Inače, Isić do sada nije osuđivan. Optužnicu protiv njega podiglo je Kantonalno tužilaštvo Travnik 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije