Hronika

Bilčar: Ne bježim od istine

Bilčar: Ne bježim od istine
Foto: N.N. | Bilčar: Ne bježim od istine

BANJALUKA - Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih.

Rekao je ovo Branko Mitrović, republički tužilac u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i zatražio oštrije kažnjavanje optuženih, dok, sa druge strane, odbrana optuženih traži pravednije suđenje, ukidanje presude i vraćanje predmeta na novo odlučivanje.

U ovom slučaju Goran Bilčar osuđen je na 14 godina zatvora zbog ubistva Milovanovića, kojeg je ubo šrafcigerom u glavu, dok je njegov prijatelj Marko Mihajlović (28) iz Banjaluke dobio dvije godine zbog učešća u tuči.

Milovanovićevi prijatelji Ðorđe Borovčanin (26) i Ðorđe Ðenadija (23) iz Kozarske Dubice zbog tuče su dobili po godinu i po zatvora.

"Prvostepeni sud nije dovoljno cijenio stepen odgovornosti te je izrekao niske kazne. Kod Borovčanina je kao olakšavajuće uzeto to što je nezaposlen i student, a kod Ðenadije da je lošeg imovnog stanja. Ne znam zbog čega bi to bilo olakšavajuće", kazao je Mitrović.

Ističe da ni činjenica da optuženi nisu osuđivani ne može biti olakšavajuća, jer se radi o mladim ljudima.

Branko Ristić, Bilčarov advokat, pojasnio je da prvostepeni sud nije pravilno utvrdio sve činjenice i da su počinjene brojne povrede krivičnog postupka. Optuženi Bilčar istakao je da mu je žao zbog svega i da nije želio tuču.

"Nisam primjereno kažnjen, tražim pravednije suđenje da budem osuđen za ono kako je bilo. Ne bježim od istine", rekao je Bilčar.

Optuženi Mihajlović i ovaj put se branio sam te je rekao da mu je žao zbog svega.

"Nisam učestvovao u tuči i ja sam napadnut i bio sam prisiljen da se branim", istakao je Mihajlović.

Branilac Borovčanina, advokat Miljkan Pucar, smatra da u presudi ne stoji šta je, kada i kako uradio njegov klijent te je zatražio da se žalba tužioca odbije i predmet vrati na novo suđenje. Isto traži i Ðenadijin advokat Draško Zec, koji smatra da su u prvostepenom postupku učinjene bitne povrede Zakona o krivičnom postupku.

Prema optužnici, Bojan Milovanović je ubijen 18. oktobra 2018. godine tokom tuče između dvije grupe mladića u banjalučkoj Ulici Nikole Pašića, kod parka poznatog kao Kupusište, u centru Banjaluke. Na jednoj strani bili su on, Borovčanin i Ðenadija, a na drugoj Bilčar i Mihajlović.

Podsjetimo, tokom tuče Bilčar je iz gepeka svog automobila uzeo dizalicu, koju je bacio prema Milovanoviću, ali ga je promašio, a zatim je iz prtljažnika vozila izvadio šrafciger i u namjeri da ubije Milovanovića, dva puta ga ubo.

Prvi put ga je ubo u predjelu lijeve strane vrata, a potom u sljepoočnicu, pri čemu je Milovanović zadobio povrede u vidu razorenja vitalno važnih moždanih centara, od čega je preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije