Hronika

Bilećaninu Nemanji Iliću šesnaest i po godina zatvora

Bilećaninu Nemanji Iliću šesnaest i po godina zatvora
Foto: mojaherecgovina.com | Bilećaninu Nemanji Iliću šesnaest i po godina zatvora

TREBINJE, BILEĆA - Bilećanin Nemanja Ilić (34) u petak je osuđen na 16 i po godina zatvora za ubistvo i pokušaj ubistva.

Optužnica ga tereti da je 14. jula 2015. godine iz pištolja marke glok ubio sugrađanina Marka Bajovića (31), a teško ranio njegovog brata Miloša (33).

Iako je predsjedavajući Sudskog vijeća Okružnog suda Trebinje Duško Popić istakao prilikom obrazloženja presude da je ovo djelo Ilić počinio sa umišljajem, da mu je dokazano da nije bio neuračunljiv, niti je bio toliko pijan da nije mogao prosuđivati šta radi, Sud se, vodeći se svim raspoloživim činjenicama, odlučio za ovakvu presudu, u koju će se uračunati i Ilićevo vrijeme provedeno u zatvoru od 15. jula 2015.

Sudija Popić je kazao da su neka pitanja ostala nerasvijetljena, a na osnovu kojih bi se utvrdili motivi ovog djela, ali je neosporno utvrđeno da je Ilić ispalio sedam metaka iz pištolja, i to jedan u Marka, koga je iz velike blizine ciljao u grudi i tom prilikom mu nanio smrtonosnu povredu, u kojoj je projektil prošao kroz srce i još neke druge vitalne dijelove tijela. Takođe najmanje dva projektila su prošla kroz tijelo njegovog teško ranjenog brata Miloša. Optuženi je tvrdio da je od nekoga za koga ne zna ko je to bio zadobio povrede na vratu, ali je utvrđeno da one nisu mogle izazvati njegov revolt jer su nanesene nakon pucnjave.

Dva neuropsihijatrijska vještačenja su utvrdila da nije bio neuračunljiv, da nije imao duševni poremećaj, niti je bilo abnormalne alkoholne reakcije, s obzirom na to da je 1,92 promila alkohola, koliko mu je nađeno u krvi, stanje srednjeg pijanstva.

Popić tvrdi da realne procjene isključuju da je ovakva Ilićeva reakcija bila nužna odbrana, kako su to njegovi branioci tvrdili, jer mu nije bio ugrožen život, niti tjelesni integritet, iako su te kobne noći dva automobila ispred kafane "Okretaljka" došla njemu u susret i iz jednog je izašao Marko, uputivši se lagano, nenaoružan, prema njegovom autu i nagnuo se prema vozačevom prozoru, iza kojeg je zapucao Nemanja Ilić.

Upitan da prokomentariše presudu, Miloš, koji je sa majkom Ružom, rođacima i prijateljima bio prisutan na izricanju presude, samo je kratko komentarisao:  "Smiješno."

Njegova majka je uplakana izašla iz zgrade suda.

Izricanje presude kao i cjelokupan tok suđenja pratio je otac Nemanje Ilića, ali nije želio da komentariše ništa, iako se stekao utisak da je i on nezadovoljan ovom kaznom.

Presuda nije pravosnažna i na nju imaju pravo žalbe obje strane, ali se ne zna ko će se i hoće li se žaliti, jer Ilićev advokat Mira Vučinić nije željela davati bilo kakve komentare, dok advokat Bajovića nije prisustvovao izricanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije