Hronika

Bivšem direktoru "Agrokomerca" dvije godine i dva mjeseca zatvora

Bivšem direktoru "Agrokomerca" dvije godine i dva mjeseca zatvora
Foto: N.N. | Bivšem direktoru "Agrokomerca" dvije godine i dva mjeseca zatvora

BIHAĆ - Općinski sud u Bihaću osudio je nepravosnažnom presudom Ermina Mujića (51), nekadašnjeg direktora preduzeća "Agrokomerc" iz Velike Kladuše, na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zbog više počinjenih krivičnih djela.

Mujić je osuđen zbog primanja dara i drugih oblika koristi, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te neuspjelog podstrekavanja druge osobe na pronevjeru u vršenju službene dužnosti. Općinski sud je presudom Mujiću izrekao mjeru zabrane obavljanja funkcije direktora ili člana javne uprave ili preduzeća u trajanju od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim što se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne računa kada se radi o trajanju ove mjere. Tužilaštvo USK je u martu 2018. godine podiglo protiv Mujića optužnicu i na teret mu stavilo počinjenje tri krivična djela.

Optužen je da je u oktobru 2017. godine od A.N. zahtijevao novčani dar od 45.000 maraka kako bi s njegovim privrednim društvom, u ime "Agrokomerca", zaključio ugovor o zakupu poslovnih prostorija.

Potom je u novembru iste godine od istoga lica primio dio novca u iznosu od 25.000 maraka i radilo se o prethodno označenim novčanicama.

Mujića su odmah nakon toga uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru akcije kodnog naziva "Kapija".

Pored toga, na teret mu je stavljeno da je podstrekavao A.N. da prisvoji sredstva koja su na namjenskom računu deponirana za plaćanje zakupnine "Agrokomercu" te da mu ih preda u vidu novčanog dara, o čemu je A.N. upoznao istražne organe krivičnog gonjenja.

Treća tačka optužnice tereti Mujića da je propustio fakturisati iznose mjesečne zakupnine privrednom društvu čiji je vlasnik A.N. u vrijednosti od 42.000 maraka u očekivanju da će on prisvojiti navedeni iznos i iskoristiti ga za plaćanje dara. Na izrečenu presudu obje strane imaju pravo žalbe drugostepenom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije