Hronika

Izrečena presuda bivšem šefu u Fondu za zaštitu životne sredine RS

Izrečena presuda bivšem šefu u Fondu za zaštitu životne sredine RS
Foto: Facebook | Bivšem šefu Fonda za životnu sredinu RS godina zatvora

Dobojlija Nebojša Lukić (42), bivši šef u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske, osuđen je danas u Okružnom sudu Banjaluka na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM za krivično djelo primanje mita i trgovinu uticajem.

Novčanu kaznu je optuženi dužan platiti u korist Budžeta Republike Srpske u roku od tri mjeseca po pravosnažnosti ove presude, stoji u presudi.

"Ako osuđeni ne plati novčanu kaznu u cjelosti ili djelimično u naprijed određenom roku, sud će narediti njeno prinudno izvršenje u postupku koji je propisan zakonom. Ako novčana kazna putem prinudnog izvršnja ne bude naplaćena u roku od jedne godine, sud će donijeti odluku o zamjeni novčane kazne kaznom zatvora, na način da se 50 KM zamijeni jednim danom kazne zatvora. Na osnovu člana 319. stav 5. Krivičnog zakonika RS od optuženog N.L. oduzima se, po pravosnažnosti ove presude, imovinska korist pribavljena krivičnim djelom Primanje mita u iznosu od 75.000 KM, koji novčani iznos je optuženi već deponovao kod ovog suda", dodaje se u presudi.

Naime, Lukić je prethodno sklopio sporazum sa Republičkim javnim tužilaštvom RS i priznao krivicu, što je sud prihvatio.

"Optuženom se izriče mjera bezbjednosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti kao službenog, odnosno odgovornog lica u Fondu u trajanju od dvije godine", navode iz suda.

Podsjećamo, optužnicu protiv Lukića, koji je u vrijeme hapšenja bio visoki funkcioner Socijalističke partije, podiglo je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a osim njega optužnicom su bili obuhvaćeni i Radomir i Miroslav Milanović i to za krivična djela davanje mita i trgovina uticajem.

Oni su osuđeni u decembru prošle godine, takođe nakon sporazuma sa tužilaštvom. Radomiru je izrečeno godinu dana zatvora i novčana kazna od 8.000 KM, a Miroslavu devet mjeseci zatvora i 4.000 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije