Hronika

Bivši ministar Radislav Jovičić se tereti da je MUP RS-a oštetio za 260.000 KM

Bivši ministar Radislav Jovičić se tereti da je MUP RS-a oštetio za 260.000 KM
Foto: N.N. | Bivši ministar Radislav Jovičić se tereti da je MUP RS-a oštetio za 260.000 KM

U optužnici se navodi da je Jovičić znao da firma "Optel" iz Banjaluke posluje sa gubitkom, ali je i pored toga sa Majkićem zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme koja je plaćena ali ne i isporučena

U banjalučkom Osnovnom sudu danas je počelo suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću (48) koji se tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi, te da je MUP RS-a oštetio za oko 260.000 maraka.

Okružna tužiteljica Gordana Radujko pročitala je u sudnici optužnicu protiv Jovičića i drugooptuženog Aleša Majkića, te istaknula da će dokazati činjenični opis, kao i odgovornost optuženih.

U optužnici se navodi da je Jovičić znao da firma "Optel" iz Banjaluke posluje sa gubitkom, ali je i pored toga sa Majkićem, direktorom te firme, zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UКT sistem radio veza po kome je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 КM, ali oprema nije isporučena.

Majkiću se na teret stavlja da je počinio krivično djelo izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića. Tužiteljica Radujko je najavila da će tokom ovog postupka biti saslušano deset svjedoka i izvedeni brojni materijalni dokazi.

Advokat Živko Bojić, Jovičićev branilac, poručio je da će pobiti očiglednost i nesavjesnost koju optužba stavlja na teret bivšem entitetskom ministru.

Dvojica optuženih danas u sudnici nisu davali nikakve komentare na optužbe koje su iznesene protiv njih.

"Jovičić je u svojstvu službenog lica, kao ministar unutrašnjih poslova RS, 23. septembra 2013. propustio dužnost nadzora da se u Ugovor unese odredba koja se odnosi na bankarsku garanciju, a radi obezbjeđenja izvršenja ugovorene obaveze (povrat avansa)"

Iako je znao da "Optel" posluje sa gubitkom, Jovičić je s tom firmom zaključio ugovor na osnovu koga je MUP RS na račun "Optela" avansno platio 260.445 КM, ali oprema nije isporučena čime je za MUP nastupila imovinska šteta", navodi se u spomenutoj optužnici.

Nakon što oprema nije isporučena, Majkić je 2. septembra 2014. godine kao direktor "Optela" u svojstvu dužnika zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP RS kao povjerioca kojeg je zastupao Jovičić, a radi povrata uplaćenog avansa od 260.445 КM plus zatezna kamata u iznosu od 42.149 КM.

"U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist Majkić je izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice iako je znao da za izdate mjenice nema pokriće",  navodi se u optužnici.

Firma "Optel" je u posljednjih pet godina, prije spornog događaja, konstatno poslovala sa gubitkom, koji je u određenom periodu iznosio i do 225.000 КM. Optuženi Majkić se do 2016. godine vodio kao direktor "Optela", a sada radi kao direktor firme "Zrak" koja se bavi proizvodnjom i remontom naoružanja i vojne opreme.

(NN/faktor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije