Hronika

Bivši načelnik Bosanskog Petrovca optužen za zloupotrebu

Bivši načelnik Bosanskog Petrovca optužen za zloupotrebu
Foto: N.N. | Bivši načelnik Bosanskog Petrovca optužen za zloupotrebu

BOSANSKI PETROVAC - Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK protiv Zlatka Hujića, sada već bivšeg načelnika Bosanskog Petrovca, koji se tereti za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te krivotvorenje službene isprave.

Hujića  terete da je kao načelnik te općine tokom tri poslednja mjeseca 2013. godine postupao suprotno odlukama o izvršenju lokalnog budžeta i načinu sklapanja poslova s privatnim firmama, te da je na taj način oštetio općinski budžet za iznos od oko 8.500 maraka.

Prema optužnici, Hujić je u svojstvu načelnika s dvije građevinske firme zaključio ugovore o izvođenju fasaderskih i limarskih radova na zgradi koja se nalazi na Trgu šehida u Bosanskom Petrovcu, te omogućio da te firme postave reklame na fasadi objekta. Hujić se tereti da se prilikom sklapanja ovih poslova vodio ličnim razlozima jer u istoj zgradi posjeduje vlastiti poslovni prostor.

U optužnici se navodi kako su vlasnici svih stanova u pomenutoj zgradi privatna lica, tako da Općina Bosanski Petrovac nije imala nikakvu obavezu da finansira pomenute radove.

Hujić se tereti da je prekoračio svoja službena ovlaštenja, jer je izvođačima isplatio novac iz budžeta za izvedene radove i na taj način Općini Bosanski Petrovac uzrokovao finansijsku štetu.

Hujić kaže kako je optužba protiv njega neutemeljena.

 „Za svaku marku potrošenog budžetskog novca postoji izvještaj o izvršenju. Općinsko vijeće je usvojilo sve te izvještaje, a ono što moram reći je kako je za šest godina, u periodu kada sam bio načelnik, budžet svake godine rastao“, kazao je Hujić za „Nezavisne“.

Inače, on je nedavno podnio ostavku na funkciju načelnika Bosanskog Petrovca, a u srijedu postao je poslanik u Skupštini USK, nakon što je izabran na proteklim opštim izborima u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije