Hronika

Bivši pravobranilac pao zbog milionske štete

Bivši pravobranilac pao zbog milionske štete
Foto: Ilustracija | Bivši pravobranilac pao zbog milionske štete

BANJALUKA - Mirko Stojčinović, bivši zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci, uhapšen je danas zbog spornih odluka donesenih dok je bio na toj funkciji, a kojima je, sumnja se, nanesena velika šteta ovom gradu.

Iako preciznu svotu niko nije želio da potvrdi, spominje se, nezvanično, da je šteta u milionskom iznosu.

Konkretno, stavlja mu se na teret da je više puta propustio da podnese tužbe ili obavijesti grad Banjaluku o ishodu pojedinih sudskih sporova, čime je drugim licima omogućeno da gradsku imovinu upišu kao  svoju.

Zanimljivo je da je Stojčinović danas ujutru uhapšen u svojoj kancelariji, i to u Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove (RUGIP), gdje je bio pomoćnik direktora za poslove nadzora.

Pomoćnik je postao rješenjem Vlade RS, koje je stupilo na snagu 16. maja. Upitan da li je Stojčinović bio pod istragom i u vrijeme kad je postavljen na tu funkciju, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, objasnio je da oni ostale organe ne obavještavaju o istragama.

"U ovom periodu došli smo do dovoljno podataka koji su rezultirali ovim hapšenjem i vjerovatno podnošenjem izvještaja tužilaštvu", potvrdio je juče Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova RS dodao je da će dalja istraga pokazati da li će još lica biti dio nje, i potvrdio da je Stojčinović pod lupom istražnih organa već duži period.

"Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS već duže vrijeme vodi istragu protiv tog lica, a slučaj ima veze sa zloupotrebom ovlaštenja u vezi sa predmetom 'Naš dom', odnosno 'Građa'. Nastavljamo i dalju istragu po drugim predmetima kada je riječ o tom licu", naveo je Lukač.

Na Stojčinovićev rad dok je bio zamjenik pravobranioca, u januaru se žalio i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je u pismu Antonu Kasipoviću, ministru pravde RS, naveo da je Stojčinović nanio veliku štetu Banjaluci.

Kako je već poznato, Radojičić je zamjerio Stojčinoviću da nije štitio interese grada u sudskim i upravnim postupcima, a kao sporne je naveo slučajeve sa zemljištem Poljoprivredne škole, zgradom Radničkog univerziteta, te poslovnim prostorom u Ulici Milana Tepića.

Radojičić je posebno naveo ponašanje Stojčinovića u tužbi tržnog centra "Bingo" protiv grada, a koji je povezan sa slučajem "Poljoprivredna škola". Kako je ukazao, Stojčinović se, bez znanja grada i konsultacija, odrekao protivtužbe protiv "Binga" u iznosu od 20 miliona KM.

Stojčinović je, podsjetimo, u februaru podnio pisanu ostavku na funkciju zamjenika pravobranioca, zajedno sa pravobraniocem RS Danijelom Novaković, koja je preminula u aprilu.

Ostavke su podnijeli poslije burne rasprave u Narodnoj skupštini RS sredinom decembra prošle godine, kada je ona iznijela brojne zamjerke na njegov rad.

Ona je tada Stojčinovića optužila da joj je uputio ozbiljne prijetnje zbog njenog angažovanja da se ispoštuje zakonska procedura u slučaju zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci.

U aprilu ove godine Narodna skupština RS većinom glasova je prihvatila ostavku Novakovićeve i Stojčinovića.

Pretres prostorija

Iz RUGIP-a su naveli da podržavaju aktivnosti MUP-a RS, nadležnog tužilaštva i dru-gih organa u suzbijanju svih oblika kriminala i korupcije.

"Prema informacijama kojima raspolaže RUGIP, istraga koju nadležni organi vode u slu-čaju Stojčinovića, a u okviru koje su pregledane i prostorije koje on koristi u Upravi, odnosi se na period kada je Stojčinović obavljao poslove zamjenika pravobranioca RS", kažu iz RUGIP-a.

Uvjeravaju da su na raspolaganju nadležnim organima, a građane su pozvali da prijave svaki oblik eventualnog koruptivnog ponašanja ili drugih zloupotreba službenika RUGIP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije