Hronika

Bivši rezervni policajac osuđen za ratni zločin

Bivši rezervni policajac osuđen za ratni zločin
Foto: Zlatan Čekić | Bivši rezervni policajac osuđen za ratni zločin
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću osudio je nepravosnažno Enesa Salkića, nekadašnjeg rezervnog policajca iz Velike Kladuše, na kaznu zatvora u trajanju od 19 mjeseci zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo USK tereti Salkića da je u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na teritoriji općine Velika Kladuša, između pripadnika 5. Korpusa  Armije RBiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, u svojstvu rezervnog policajca nanio teške tjelesne povrede Sulejmanu Čelebić nakon što se ovaj dobrovoljno javio u Policijsku stanicu u Velikoj Kladuši, a potom je priveden i postrojen ispred zgrade Šahovskog kluba u ovome gradu.

Salkić je potom, prema navodima optužnice, Čelebića odveo u unutrašnjost zgrade te ga snažno udarao palicom po cijelom tijelu, a potom i nogama u predjelu donjeg dijela leđa nanoseći mu fizičku bol i duševne patnje.

Također, Salkić je osuđen i zbog toga što je, nakon što je Armija RBiH lišila slobode civila Esada Latića i zatvorila ga skupa sa drugim pristalicama Autonomne pokrajine Zapadna Bosna i ratnim zarobljenicima Narodne odbrane AP ZB  u halu firme „Seko“, oštećenog odveo u jednu prostoriju gdje ga je tukao metalnom šipkom po tijelu i slomio mu ruku.

Kada je oštećeni pao na tlo nastavio ga je nogama dalje udarati dok ovaj nije izgubio svijest. Odbrana osuđenog najavila je da će se žaliti na presudu višestepenom sudu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije