Hronika

Bivšim specijalcima i civilu 40 godina zatvora

Bivšim specijalcima i civilu 40 godina zatvora
Foto: N.N. | Presuda specijalcima

BANJALUKA - Civil i trojica nekadašnjih specijalaca osuđeni su u ponovljenom postupku na ukupno 40 godina robije za filmsku pljačku 617.000 KM, izvedenu na autoputu Banjaluka - Gradiška u septembru 2015. godine.

U Okružnom sudu Banjaluka nekadašnji pripadnici MUP-a RS Vladan Malić (35), Aleksandar Popović (32) i Goran Paraš (30) osuđeni su na po 10 i po godina, dok su Olegu Bandi (33), njihovom saučesniku, odrezane dvije godine manje.

U pitanju su jedinstvene kazne jer su svi osuđeni na po godinu i šest mjeseci za nedozvoljeno posjedovanje oružja, korištenog tokom pljačke, dok je za razbojništvo Banda dobio sedam i po godina, a preostala trojica po dvije godine više.

Sud im je produžio pritvor, koji može trajati maksimalno devet mjeseci, a naredio im je i da solidarno vrate 543.204 marke, koliko su, po presudi, uzeli tokom razbojništva. Uz tu svotu biće im uračunati manji iznosi koji su im ranije oduzeti.

Oduzeto im je presudom i oružje, odnosno više automatskih pušaka, kao i zolja korištena tokom pljačke, te audi A6, kojim su se razbojnici dovezli na autoput. Dužni su da plate i više hiljada maraka sudskih troškova.

Sudnica, u kojoj su proglašeni krivima, bila je puna poput šibice. Pored optuženih sjedili su njihovi advokati, a suđenje je pratilo i više od deset članova porodice nekadašnjih specijalaca i Bande.

Jake mjere obezbjeđenja bile su i te kako vidljive, a da je riječ o procesu koji je jako zanimljiv svjedoči i podatak da je izricanje presude pratilo gotovo 20 novinara i kamermana.

Kada su čula na koliko su osuđena, četvorica iz optuženičke klupe nisu puno govorila. Popović je pri izlasku s osmijehom pogledao rodbinu, a zatim su ih sve četvoricu izveli sa lisicama na rukama.

Prethodno je Olga Pantić, predsjednica Sudskog vijeća, obrazlažući presudu rekla da je Sud u obzir uzeo sve iznesene dokaze.

"Raniju presudu ukinuo je Vrhovni sud RS, a obnovljeni postupak održan je u najkraćim mogućim rokovima i ne stoje navodi da je bilo odugovlačenja", navela je Pantićeva, dodajući da nezadovoljna strana ima pravo žalbe.

Žalba uopšte nije upitna, bar kada je riječ o advokatima. Tužilac Živana Bajić se nije oglašavala, ali je zato odbrana imala šta da kaže.

"Ovo sam i očekivala. Mislila sam da će kazna biti ista ili nešto manja od one koja je ranije poništena. U procesu je zabilježen niz manjkavosti, a Sud je učinio određene povrede zakona", navela je Jasminka Jovišević, advokat Malića, Bande i Paraša.

U obnovljenom postupku su, vrijedi napomenuti, četvorici optuženih izrečene za po pola godine blaže kazne od onih na koje su ranije osuđeni u istom sudu.

Sudski proces za "pljačku vijeka", kako je nazvana, ponovljen je pošto je Vrhovni sud RS ukinuo raniju presudu. Pljačka je, prisjetimo se, izvedena usred dana, kada su banditi zapucali iz oružja na autoputu, kojim su se kretala i druga vozila. Napadnuta je kolona koja je novac iz banjalučke UniCredit banke vozila u Zagreb.

Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik "Sector Securityja" Đurađ Bajić nakon što su hici probili blindirano vjetrobransko staklo na vozilu.

Ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik "Sector Securityja", osuđen na tri godine, a bivši specijalci Goran Janjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest mjeseci zatvora za ovo razbojništvo, nakon što su priznali krivicu.

Krivicu su u decembru 2016. godine priznali i Malić, Paraš, Popović i Banda, te pristali da budu osuđeni na ukupno 25 godina robije, ali im nije ugođeno.

Naime, Sudsko vijeće odbacilo je sporazum po kojem je Malić trebalo da bude osuđen na osam, Paraš i Popović na po šest, a Banda na pet godina zatvora. Banda se ponovo nedavno nagodio sa Tužilaštvom i pristao na šest godina zatvora, ali mu je i taj sporazum o priznanju krivice propao.

HRONOLOGIJA

  • septembar 2015 - izvedeno razbojništvo
  • januar 2016 - uhapšeni osumnjičeni
  • jun 2016 - počelo suđenje optuženima
  • decembar 2016 - osuđena trojica učesnika
  • maj 2017 - krivim proglašena i preostala četvorica
  • februar 2018 - poništena presuda bivšim specijalcima i Bandi
  • mart 2018 - četvorka ponovo osuđena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije