Hronika

Bivšoj ministarki u Vladi KS dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

Bivšoj ministarki u Vladi KS dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja
Foto: Anadolija/Arhiva | Bivšoj ministarki u Vladi KS dvije i po godine zbog zloupotrebe položaja

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu osudio je Amelu Dautbegović, bivšu ministarku u Vladi Kantona Sarajevo na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Opštinski sud u Sarajevu proglasio je krivom Amelu Dautbegović zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Prvostepenom presudom osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci", saopšteno je iz Tužilaštva KS.

Kako se dodaje, ona se tereti da je tokom juna i jula 2018. godine u svojstvu ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, bez opravdanog i na zakonu zasnovanog razloga odbila proslijediti na saglasnost Vladi Kantona Sarajevo odluku Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar o imenovanju Ismeta Skoke za direktora, iako je odluka donesena nakon zakonito provedene konkursne procedure.

"Optužena je potom usmenim i pismenim putem neovlašteno naložila Upravnom odboru da poništi svoju odluku o imenovanju, čime je Ismetu Skoki onemogućeno da obnaša poziciju direktora na koju je izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri", zaključuje se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije