Hronika

Bogdanova majka ogorčena presudom: Žaliću se do Strazbura

Bogdanova majka ogorčena presudom: Žaliću se do Strazbura
Foto: Ilustracija | Bogdanova majka ogorčena presudom: Žaliću se do Strazbura

TESLIĆ - Za premlaćivanje Bogdana Rakića (19) iz Teslića, njegovi sugrađani Armin Jašarević (24) i Branko Jurić (23) osuđeni su ukupno na pet godina i četiri mjeseca zatvora.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Tesliću obojica su osuđeni na po dvije godine i osam mjeseci.

Te su im kazne izrečene kao jedinstvene, pošto im je za mučenje, zlostavljanje i neljudsko ponašanje "odrezana" po godina, a još po dvije za nanošenje teških povreda Rakiću.

Nijedan od njih, niti njihovi advokati nisu prisustvovali izricanju presude za događaj koji se odigrao 1. novembra prošle godine na planini Borja, kad je Rakić brutalno premlaćen.

U sudnici je, uz sudiju Draganu Đuričić i stručnog saradnika, bila još samo Bogdanova majka Roberta Glancer, te teslićki pravnik Konstantin Savić, kao i novinari.

Đuričićeva je kazala da su pri odmjeravanju kazne u obzir uzete godine optuženih, kao i činjenica da ranije nisu osuđivani.

Dodala je da su optuženi oslobođeni plaćanja troškova krivičnog postupka, a da će im u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Glancerova u izjavi za "Nezavisne" kaže da je ogorčena kaznama za Jurića i Jašarevića.

"Ovo što im je izrečeno je smiješno. Toliko se dobije za saobraćajni udes. Idemo sa žalbom, obavezno, ako treba i do Strazbura", rekla je Glancerova.

Podsjetimo, kako je stajalo u optužnici, po prethodnom dogovoru, a s ciljem da zastraše Rakića, zajedno sa jednim licem, koje je vozilo FIAT, odvezli su Bogdana na planinu Borja. Tokom vožnje su ga pitali: "Što si nas drukao policiji?".

Po dolasku na planinu, optuženi je rekao vozaču da zaustavi i ugasi vozilo i ostavi upaljena kratka svjetla, te da ostane u autu.

Jedan od optuženih udario je Rakića u grudni koš, i ovaj se prevrnuo nazad nekoliko metara. Na naređenje optuženih da dođe do njih, on je došao, nakon čega su ga izudarali nogama.

Jedan od optuženih izvadio je makaze iz jakne, te su počeli naizmjenično da mu sijeku kosu, bradu i lijevu trepavicu na oku.

Rakić je potom pao, otežano dišući, dok mu je krv išla iz usta i nosa, ali se tortura tu nije završila. Naredili su mu da se skine go, a nešto kasnije i da se obuče. Dok se Bogdan oblačio, dobio je novo naređenje: da gaćama obriše krv iz nosa i usta.

Optuženi je tada iz vozila izvadio sajlu i njom vezao Rakića za drvo, a pošto se Bogdan požalio da otežano diše, odvezao ga je, ali iživljavanje nije prestalo.

Optuženi su mu naredili da se baci unazad niz liticu u šumi, na šta ih je on molio da to ne radi, ali se na kraju ipak morao baciti.

Zatim ga je jedan od optuženih pitao da li je žedan, a kad je rekao da jeste, naredili su mu da pije urin, govoreći: "Evo ti, pij".

Nakon što je popio urin, optuženi su nastavili s mlaćenjem, a zatim su mu naredili da sjedne u vozilo, nazad, iza suvozača, te su krenuli prema Tesliću.

Hronologija:

 1. novembra 2016. se odigrala tortura

13. novembra uhapšeni Jašarević i Jurić

15. novembra pritvoreni, kasnije pušteni

17. januara 2017. podignuta optužnica

23. januara potvrđena optužnica

31. marta počelo suđenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije