Hronika

Bolest nije odložila suđenje Straživuku

Bolest nije odložila suđenje Straživuku
Foto: N.N. | Bolest nije odložila suđenje Straživuku

BANJALUKA - Odbrana Siniše Straživuka (52), optuženog za prijetnje ubistvom Snježani Kurdić, sudiji Okružnog suda u Banjaluci, ponovo je tražila da mu se suđenje odgodi na duži period zbog njegove bolesti i potrebe da on bude operisan u Srbiji, ali je Sudsko vijeće odbilo njegov zahtjev i suđenje je održano u petak.

Naime, njegov advokat Dragan Tolimir u petak je sudu dostavio dva nalaza kojima potvrđuje bolest optuženoga i kazao da on treba da bude operisan u Beogradu. Sud je zbog novih traženja odbrane najavio dopunu vještačenja zdravstvenog stanja optuženog.

Podsjećamo, ovaj proces je i ranije odgađan zbog bolesti optuženog, koji je zbog toga vještačen te je specijalista sudske psihijatrije utvrdio da Staživuk može da prati suđenje do dva sata bez pauze.

Njega terete da je Kudrićevoj prijetio putem telefona 3. novembra 2018. godine. Ona je u tom periodu bila predsjednik Vijeća u drugom postupku koji se vodio protiv njega. Prema optužnici, terete ga da joj je preko Vibera poslao više poruka u kojima joj je ozbiljno prijetio upotrebom oružja. Navedeno je da joj je na njen broj telefona slao poruke pomenutog dana od 14.54 do 22.18. U tim porukama, između ostalog, napisao je sudiji: "Gdje si, ljubavi, čekam te".

U jednoj od poruka Straživuk je napisao: "Šta je, frka, prepala si se?", "Jači sam od države", "Sve znam, gdje ti radi kćerka, a onim s logordom daću devetku. Sve ću vas pobiti".

Osim toga terete ga i da joj je pisao da je "divna i da mu se sviđa do bola". Na odgovore Kudrićeve da je možda pogriješio i konstataciju da su poruke možda trebalo da budu upućene drugoj osobi, on je poslao poruku da nije greška i potpisao se.

Straživuk je optužen i u predmetu "Trezor" zbog sumnje da je bio dio sedmočlane organizovane grupe koja je od 2008. do 2011. godine počinila više razbojništava na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa.

Grupu terete da su ukrali gotovo dva miliona maraka, a između ostalog i za pljačku 1.035.230 KM iz Komercijalne banke u Banjaluci.

Lično napisao ime i broj Kudrićeve

Iako je Siniša Straživuk ranije tokom istrage tvrdio da je broj Snježane Kudrić dobio od nekoga, zbog čega je tužilaštvo i vještačilo cedulju s njenim brojem telefona, vještak tužilaštva Sanja Rakić kazala je da je poređenjem rukopisa optuženog i onog sa cedulje utvrdila da je to on napisao.

Naime, na cedulji ljubičaste boje koja je pronađena kod njega tokom istrage bilo je napisano "Snježa Kudrić" i njen broj telefona.

Rakićeva je navela da se jasno vide sličnosti između rukopisa optuženog i onog na cedulji, što ukazuje da je on to lično pisao, ali je Dragan Tolimir, branilac optuženog, kazao da nalaz vještaka nije validan.

"Ovaj vještak nema ovlašćenja da vještači rukopise i potpise jer to rade stručnjaci grafičko-grafoskopske struke. Uz nalaz nije priložen nesporni rukopis optuženog, kao ni sporna cedulja", kazao je Tolimir.

Rakićeva je pojasnila da je nesporni rukopis vratila tužiocu, a cedulja koja je vještačena vraćena je u Okružni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije