Hronika

Pratite nas na Google news

Bolest tužioca odložila ročište Mektiću

Bolest tužioca odložila ročište Mektiću
Foto: N.N. | Bolest tužioca odložila ročište Mektiću
Srna

SARAJEVO - Ročište u predmetu protiv bivšeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića i još tri lica, optuženih za zloupotrebu položaja, koje je bilo zakazano za danas u Sudu BiH, odgođeno je zbog bolesti tužioca, rekla je Srni Mektićev advokat Senka Nožica.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju zbog koruptivnih djela kojima je pričinjena šteta od 244.764 KM.

Oni se terete za zloupotrebu položaja prilikom realizacije Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudskih resursa, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije