Hronika

Bombašu iz Banjaluke produženo prisilno liječenje

Bombašu iz Banjaluke produženo prisilno liječenje
Foto: Arhiva | Bombašu iz Banjaluke produženo prisilno liječenje

BANJALUKA - Željko Stevanović osuđen zbog ubistva vozača autobusa Bore Topića 2014. godine, ostaje još godinu dana na prisilnom liječenju.

Odluku je, je kako saznajemo, donio Osnovni sud u Banjaluci.

"Produžava se zadržavanje na prisilnom liječenju u trajanju od godinu dana", stoji u sudskom rješenju, piše "Faktor".

Stevanović je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na kaznu prisilnog liječenja u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača "Autoprevoza" Bore Topića (55).  Ubio ga je 13. marta 2014. na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Budžak.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici, Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu, koja je vozača ubila na mjestu, nakon čega je bombaš pobjegao.

Uhapšen je dan kasnije u velikoj policijskoj potjeri, u kojoj su učestvovali i psi tragači, a bio je uključen i helikopter.

Foto: Arhiva - NN
Foto: Arhiva - NN

Stručni tim Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, gdje je Stevanović bio smješten, dostavio je ranije Osnovnom sudu Banjaluka mišljenje da bi se trebalo raditi na resocijalizaciji i povratku u lokalnu zajednicu Stevanovića.

Sa druge strane, tim vještaka iz Banjaluke smatrao je da se Stevanović ne nalazi u zadovoljavajućoj fazi medicinske remisije, potpuno suprotno mišljenju stručnjaka iz sokolačkog zavoda.

Među dokumentacijom koja je dostavljena Osnovnom sudu Banjaluka, prije donošenja današnje odluke, bila je i izjava da bi se Stevanoviću nakon puštanja mogao osigurati posao u bolnici u Zemunu, s obzirom da je on prije tragičnog događaja radio kao ljekar.

Izjavu je sudu dostavila Stevanovićeva rodica, uz garanciju da će on živjeti u njenoj porodičnoj kući.

Međutim, zaključak banjalučkog Centra za socijalni rad bio je da članovi porodice Željka Stevanovića imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se on nalazi.

(Faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije