Hronika

Braća iz BiH glavni uvoznici kokaina za Evropu

Braća iz BiH glavni uvoznici kokaina za Evropu
Foto: Ilustracija | Braća iz BiH glavni uvoznici kokaina za Evropu

SARAJEVO - Braća iz Buča Potoka Mirza i Ervin Gačanin glavni su uvoznici kokaina iz Južne Amerike za tržište Evrope.

Oni su mozak operacija kad je u pitanju trgovina i šverc kokainom, prvenstveno iz Perua u Španiju, Holandiju, Belgiju… gdje je ova droga završavala na crnom tržištu.

"Oni su glavni igrači iz BiH po pitanju uvoza droge", kaže izvor "Avaza", nakon međunarodne policijske akcije "Balkanski kartel".

Iz Tužilaštva BiH, koje s tužiocima iz Holandije koordinira akcijom, juče je rečeno da "prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika".

Upravo su braća Gačanin, kako se saznaje, krijumčarenjem narkotika stekla milionske nekretnine u Sarajevu, Holandiji, ali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Oni se, prema informacijama tužilaštva, nalaze u Dubaiju, gdje imaju vrijedne nekretnine i vile.

Tokom istrage u BiH, obavljen je pretres na sedam lokacija, pet u Sarajevu i dvije u Mrkonjić Gradu. Saslušane su i četiri osobe, koje su posvjedočile da su primale upute o pohrani novca.

Saznaje se i da su uhapšene Sarajlije Smail Šikalo i David Cufaj, koji su nedavno pali u Peruu sa dvije tone kokaina, bili njihovi glavni igrači.

Izvori "Avaza" tvrde da su braća Gačanin angažovala i poslala Šikala i Cufaja prije nekoliko godina u Peru da vode akciju uvoza narkotika. Cufaj je prije toga, prema njihovoj naredbi, boravio u Holandiji.

Pronađena droga

Kokain, koji je početkom godine pronađen zakamufliran u kontejnerima u luksuznom naselju u gradu Truhuljo (Peru), poslužio je istražiocima da sklope mozaik.

Droga je morskim putem trebala biti prebačena u Evropu, gdje bi njena vrijednost na ulici premašila skoro 80 miliona dolara. Istražiocima je upao u oči veliki broj pronađenih “cigli” kokaina, na kojima je bila oznaka BH.

Šta je rekao Smail Šikalo

Ova velika istraga navodno je pokrenuta nakon svjedočenja Šikala, koji se nalazi u pritvoru. Vjeruje se da je on i otkrio istražiocima za kojeg je tačno radio. To je razlog zašto je epicentar ove akcije u Holandiji, gdje je droga i trebala stići.

Osim toga, tužioci vjeruju i da je blokiranih 400.000 KM braći Gačanin u Sarajevu pribavljeno od prodaje narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije