Hronika

Bračni par osumnjičen za pranje para

Bračni par osumnjičen za pranje para
Foto: Ilustracija | Bračni par osumnjičen za pranje para

TUZLA - Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Edina Mulića iz Tuzle zbog zbog sumnje da je počinio krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja, porezna utaja i pranje novca.

Optužnicom se tereti i njegova supruga Nina Mulić da je počinila krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa pranjem novca, te Omladinska zadruga "Infomreža" Tuzla zbog krivičnih djela porezna utaja i pranje novca. Bračni par Mulić je je stekao protiv pravnu imovinsku korist od 920 000 KM.

Po optužnici, Edin Mulić je u periodu od 2015. do 2019. godine, kao odgovorna osoba i predsjednik Nadzornog odbora u Studentskoj zadruzi "Apsolvent" Tuzla, te kao direktor i jedan od osnivača Omladinske zadruge "Infomreža", udružio grupu ljudi.

"Ta grupa je po njegovom nalogu kontaktirala i animirala studente da zaključuju fiktivne ugovore sa pomenutim zadrugama o obavljanju određenih poslova, a da poslovi faktički nisu obavljani ili su u određenim situacijama obavljali poslove anketiranja ili promocije za firme i organizacije sa kojima su zadruge sarađivale. Novac naplaćen od fiktivnih ili obavljenih poslova je isplaćivan na račune studenata, koji su za to dobijali manje nagrade u iznosima od 50 do 100 KM, a veći dio isplaćenog  novca studenti su putem članova grupe vraćali njemu. I drugi članovi ove grupe su za animiranje studenata dobijali određene nagrade", saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije