Hronika

Bračni par uhapšen, zaplijenili im helikopter

Bračni par uhapšen, zaplijenili im helikopter
Foto: Pixabay | Bračni par uhapšen, zaplijenili im helikopter

BANJALUKA - Goran (48) i Martina (39) Roso, bračni par, uhapšeni su u nastavku akcije "Parma 2" zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela, a u akciji je zaplijenjen i helikopter, nezvanično saznaju "Nezavisne".

Kako nezvanično saznajemo, u trenutku hapšenja kod Gorana Rosa pronađeno je 12.000 KM, a u Srbiji ga traže za 97 počinjenih krivičnih djela.

Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, kaže da je Roso osumnjičen za krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, ugrožavanje sigurnosti, utaja, prevara i falsifikovanje isprave.

"G.R. je osumnjičen da je u maju ove godine neovlašteno pristupio Facebook nalogu oštećenog lica te, predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje po život i tijelo policijskim službenicima PU Banjaluka", kazala je Mučibabićeva.

U Policijskoj upravi Banjaluka kazali su, navodeći inicijale, da je Roso osumnjičen i da je mercedes koji mu je bio povjeren na čuvanje nelegalno prodao za 30.000 KM.

"G.R. teretimo da je 2017. falsifikovao ljekarske nalaze, koje je dva puta dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banjaluka tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija", rekla je Mučibabićeva i dodala da je zaplijenjen i helikopter.

Martina Roso je osumnjičena da je falsifikovala diplomu mastera stomatoloških nauka Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

"M.R. je, na osnovu diplome, nabavila potrebna odobrenja, pomoću kojih je 2017. godine u Banjaluci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je radila", kazali su u Policijskoj upravi Banjaluka. Nezvanično saznajemo da je riječ o stomatološkoj ambulanti "VDH Dent" u Aleji Svetog Save 43.

U trenutku objavljivanja ovog teksta nije bio završen pretres na pet lokacija na području Banjaluke koje koriste osumnjičeni.

Zasad su pronađeni i oduzeti veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona i SIM kartica kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem ovih krivičnih djela. Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banjaluka, a po naredbama Osnovnog suda.

Goran Roso uhapšen je i u februaru ove godine zbog sumnje da se lažno predstavljao kao policajac, ali i zbog drugih krivičnih djela. Nakon ispitivanja pušten je na slobodu.

Roso, ranije Pećaranin, ima bogat dosije. Bio je osuđivan zbog falsifikovanja, a dovodio se u vezu s auto-mafijom i krađama vozila. Tako je 2008. godine uhapšen u Banjaluci sa još šest osoba koje se dovode u vezu s krađom automobila tokom pomenute godine u široj banjalučkoj regiji. Hapšenja su uslijedila poslije pretresa sedam objekata u Mrkonjić Gradu, Čelincu, Novoj Topoli i Aleksandrovcu. Tom prilikom kod uhapšenih osoba pronađeni su informatička oprema, više mobilnih telefona, lažna dokumenta, municija, "pumparica", elektrošok palica i razna oruđa za krađu automobila. Sumnjičili su ih da su od 19. januara do 25. juna ove godine na području Banjaluke i Doboja izvršili 18 krivičnih djela, od čega je pet krađa automobila, dok se ostala djela odnose na falsifikovanje dokumenata i promet oružja, a navodni vođa te grupe je bio Pećaranin, danas Roso.

Ali, Pećaranin tu ne staje. Novo hapšenje uslijedilo je tri godine kasnije, tačnije u martu 2011. godine, na osnovu potjernice banjalučkog Osnovnog suda, jer se, naime, nije odazvao na sudski poziv zbog postupka koji se protiv njega vodi u tom sudu, a po optužnici za obmanu prilikom dobijanja kredita. On je uhapšen nakon što je izašao iz pritvora, koji mu je u januaru te godine odredio Sud BiH zbog krađe luskuznih auta. Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je bio član organizovane kriminalne grupe koja je u ranijem periodu ukrala veći broj luksuznih auta na teritoriji BiH, a uhapšen je u akciji kodnog naziva "Kamen" 11. januara 2011.

Pećaranin je u junu 2009. godine osuđen na osam mjeseci zatvora jer je priznao da je od 4. aprila do 22. maja 2009. godine na auto-pijaci u Banjaluci kupio ukradeni kedi, za koji je nabavio falsifikovanu međunarodnu saobraćajnu dozvolu, stavio na njega švajcarske registarske oznake i takvog ga dalje mijenjao za regularni kedi.

On je ubrzo pušten iz pritvora, da bi 20. oktobra 2009. godine ponovo bio uhapšen, ovog puta jer je uhvaćen na djelu kako u banjalučkom naselju Rosulje krade audi A4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije