Hronika

Presuđeni ubica osumnjičen da je hepo kockama zapalio kuću

Presuđeni ubica osumnjičen da je hepo kockama zapalio kuću
Foto: Ilustracija/Arhiva | Brčak pritvoren zbog sumnje da hepo kockama zapalio kuću koju je opljačako

​BRČKO- Miroslavu Tomiću (31) iz Brčkog, osumnjičenom da je u naselju Dubrave provalio u jednu kuću, a zatim je hepo kockama i zapalio, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Jednomjesečni pritvor Tomiću, koji je prethodno osuđivan za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Tomića zbog sumnje da je prije sedam dana u mjestu Dubrave, prethodno razbivši prozor na kući Ž. G. ušao unutra i podmetnuo požar.

"On je u dnevnom boravku upotrebom hepo kocki izvršio paljevinu kreveta koji je planuo posljedično čemu se požar proširio i na ostale prostorije unutar kuće koje su izgorjele", navodi se u naredbi za provođenje istage.

Sumnja se, takođe, da je prilikom izlaska iz kuće oduzeo dijelove sanitarne i druge opreme pribavivši protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetih predmeta.

Policija Brčko distrikta BiH uhapsila ga je 10. januara, te ga naredni dan dovela u prostorije Tužilaštva i predala tužiocu na daljnje procesuiranje.

Nakon što je Tomić ispitan u svojstvu osumnjičenog Tužilaštvo je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca.

"Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje. Tužilaštvo i Policija s druge strane intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za krivična djela paljevine (iz člana 295 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona)", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tomić je kao maloljetnik počinio ubistvo i 2007. godine usmtrio sugrađanku Maru Mrkonjić (29).

Tomić je Mrkonjićevu ubio na putu Dubrave - Odboj dok se vraćala iz brčanske "Elektrodistribucije", gdje je radila, i to sa dva hica u glavu iz ukradenog očevog pištolja kalibra 7,62 mm.

Tijelo je tada bio odvukao s ceste i sakrio u kukuruzište, ali je krv na cesti ubrzo primijetio slučajni prolaznik te pratio trag.

Tomić je tada čak bio i fotografisan kako posmatra policijski uviđaj na mjestu zločina.

Ubijenoj djevojci je Tomić, kako su tada mediji pisali, bio slao brojne perverzne poruke te je čak bila promijenila broj a njegova opsesija je kobno završila.

On je za pomenuto ubistvo bio pravosnažno usuđen na osam godina i krajem 2007. godine počeo izdržavati kaznu u KPZ Zenica, a iz zatvora je pušten u avgustu 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije