Hronika

Budimir: Protiv mene se vodi politički proces

Budimir: Protiv mene se vodi politički proces
Budimir: Protiv mene se vodi politički proces

SARAJEVO - Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH, optužen za zloupotrebu položaja, negirao je danas krivicu u Općinskom sudu u Sarajevu.

Iako je Ragib Hadžić, advokat optuženog Budimira, na samom početku ročišta uložio primjedbe zbog kojih, prema njegovoj tvrdnji, nisu bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje ročišta, Rozita Šimić, sutkinja za prethodno saslušanje Općinskog suda u Sarajevu, odbila je te primjedbe te je ročište za izjašnjenje o krivnji ipak održano.

Sudija je optuženom pročitala njegova  prava i upitala ga da li se osjeća krivim za djela koja su mu stavljena na teret.

"Nisam kriv", rekao je Budimir pet puta i to pojedinačno za svako krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

On je kazao da se na suđenju nalazi samo zato što nije potpisao smjenu Vlade FBiH te da se protiv njega vodi politički proces. Dodao je kako uopšte ne razumije zašto se nalazi u sudnici.

"Ja ne razumijem ovu optužnicu, ne razumijem zašto sam ovdje jer nisam kriv. Zaista ne znam šta se ovim želi reći", rekao je Budimir.

Budimira terete  zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i protivzakonito posredovanje.

Tužilaštvo BiH je u novembru 2013. godine podiglo optužnicu protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje FBiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg terete da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan. Budimira terete i da je, djelujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije