Hronika

Čamberu smanjena kazna za ubistvo Savanovića

Čamberu smanjena kazna za ubistvo Savanovića
Foto: Ustupljena fotografija/Arhiva | Čamberu smanjena kazna za ubistvo Savanovića

BANJALUKA – Dalibor Čamber (47) iz Laktaša, pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 25 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Duška Savanovića (24) i nedozvoljeno držanje oružja, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

Inače, pravosnažnom presudom Čamberu je smanjena kazna, jer je ranijom presudom banjalučkog Okružnog suda bio osuđen na 30 godina zatvora.

Vrhovni sud RS je presudu izrekao nakon što je djelimično uvažena žalba branioca optuženog.

"Radnje optuženog, opisane u izreci  presude, za koje je oglašen krivim, sada se pravno kvalifikuju kao krivična djela u sticaju i to krivično djelo teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Tako je se teško ubistvo utvrđuje kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina, dok je za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija utvrđena kazna od šest mjeseci zatvora. Primjenom zakonskih propisa optuženom je izrečena jedinstvena kazna od 25  godina i tri mjeseca zatvora  u koju mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 31. decembra 2020. godine pa nadalje", navodi se u pravosnažnoj presudi.

Podsjećamo, presudom banjalučkog Okružnog suda Čamber je bio osuđen na 30 godina zatvora. 

Tom presudom je  za teško ubistvo  dobio  29 godina, a  za nedovzoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija godinu i po zatvora pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina.

Prema presudi, zločin se desio 31. decembra 2020. godine oko 22.30 časova ispred benzinske pumpe „NIS Petrol“ u Trnu. Te večeri prvo je došlo do svađe, a zatim i do fizičkog sukoba između Čambera i Milana Đuđevića, koji je priznao krivicu i osuđen,  sa jedne strane te Babića i  Savanovića sa druge strane.

U presudi se navodi da su te večeri Čamber i Đurđević „mercedesom C“  došli na pumpu, a Savanović i Babić „mercedesom GLK 220“. Tokom sukoba  je Čamber  o izvadio pištolj „CZ“, za koji nema oružni list ni dozvolu za nošenje, te je  ispalo prvi hitac prema „mercedesu GLK“ koji je pogodio zadnji lijevi točak. Nakon toga Savanović i Babić su sjeli u vozilo i pokušali da napuste lice mjesta, ali ih je Čamber zaustavio.

"Prišao je vozilu sa usmjerenim pištoljem i otvorio vrata vozača gdje je bio  Babić koji je izašao i došlo je do sukoba. Čamber je, u namjeri da ga ubije, prema Babiću ispalio hitac i pogodio ga u lijevo stopalo, nanijevši mu ustrelnu ranu", navodi se presudi.

Dodaje se da je Savanović, u namjeri da spriječi napad, Čambera udario pesnicom i oborio na asfalt.

"Čamber je pao leđima i iz tog položaja, u namjeri da ga ubije, ispalio hitac prema Savanoviću, koji je u tom momentu bio okrenut leđima i udaljen između dva do tri metra od njega. Savanović je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, usljed čega dolazi do masivnog unutrašnjeg iskrvarenja. Prevezen je u Urgentni centar UKC-a Srpske gdje je podlegao",  navodi se u presudi i dodaje da je Đurđević odvezao Čambera s mjesta zločina kako bi mu pomogao da prikrije pištolj i druge tragove.

Đurđević je dobio godinu zatvora za pomaganje učiniocu poslije krivičnog djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije