Hronika

Čampara: Eleza više ne štiti državljanstvo Srbije

Čampara: Eleza više ne štiti državljanstvo Srbije
Foto: NN Arhiva | Čampara: Eleza više ne štiti državljanstvo Srbije

SARAJEVO - Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, smatra da Sud BiH sada može Darku Elezu odrediti pritvor i u sklopu predmeta "Lutka", jer on više, kako je naglasio, nema državljanstvo Srbije.

Elez je, inače, već u pritvoru, ali po osnovu drugog predmeta koji se protiv njega vodi, a juče je u Sudu BiH održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH da mu se odredi pritvor kako bi se mogao procesuirati u sklopu predmeta "Lutka", tj. po optužnici koja je protiv njega potvrđena još u septembru 2013. godine.

Podsjetimo, početkom marta, nakon što je Elez izručen iz Srbije u BiH, odlučeno je da mu se pritvor ne može odrediti zbog "Lutke", ali je poslat iza brave zbog krivičnih djela koja je dokumentovao MUP RS, a koja su počinjena kasnije.

Tužilaštvo, međutim, smatra da on u pritvor treba i zbog predmeta "Lutka", a jučerašnje ročište u Sudu BiH obilježila je rasprava Čampare i Elezovog advokata Gorana Dragovića o tome da li je Elezu ili nije oduzeto državljanstvo Srbije.

Sudija za prethodni postupak Stanko Blagić kazao je da će odluku donijeti u zakonskom roku, te pismeno obavijestiti strane u postupku, a što se do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije dogodilo.

Čampara tvrdi da, nakon što je MUP Srbije donio rješenje kojim se Elezu oduzima državljanstvo, više ne postoje prepreke da mu se sudi u sklopu predmeta "Lutka".

Podsjetimo da su vlasti Srbije prilikom donošenja odluke o izručenju Eleza Bosni i Hercegovini naveli da mu se ne može suditi za krivična djela počinjena prije sklapanja međunarodnog ugovora između BiH i Srbije, a za šta je BiH dala garanciju kako bi bilo odobreno njegovo izručenje.

Prema riječima Čampare, pošto je Elez sada samo državljanin BiH te garancije prestaju važiti, kao i da mu se treba omogući izjašnjenje o krivici kako bi mu se moglo suditi za predmet "Lutka".

Optužnicom potvrđenom u tom predmetu Elez se tereti za najteža krivična djela, koja se, između ostalog, odnose i na teška ubistva, pranje novca, pljačke itd.

Tužilac ističe da je protiv više osoba koje su optužene u predmetu "Lutka" slučaj pravosnažno okončan izricanjem višegodišnjih zatvorskih kazni.

Čampara je, dakle, tražio da Eleza stave iza brave zbog "Lutke" zbog bojazni da bi on mogao pobjeći iz BiH, a ocijenio je i da bi njegovo puštanje na slobodu izazvalo pritisak na svjedoke. Naveo je i da se radi o osobi ranije osuđivanoj za ubistvo i rasturanje narkotika.

Čampara je kazao da će sudovi u Srbiji raspravljati o tome da li je u pravu Elez ili MUP Srbije, ali je ponovio da je rješenje MUP-a konačno izvršno te da Elez nema državljanstvo Srbije iz kojeg je, kako tvrdio, crpio garancije, ali ih je sada izgubio.

S druge strane, advokat Dragović je od Suda tražio da prijedlog Čampare odbaci kao nedopušten. Podsjetio je da je prva zamolnica BiH za Elezovim izručenjem zbog predmeta "Lutka" odbijena, a da je potom upućena dopuna, te da je, nakon što je odobreno njegovo izručenje, potcrtano da mu se za "Lutku" ne može suditi.

Advokat ističe i da rješenje MUP-a Srbije u vezi s oduzimanjem državljanstva nije pravnosnažno i da je u Srbiji pokrenut sudski spor kojim se osporava ta odluka MUP-a Srbije.

"Šta će se desiti s ovim predmetom ukoliko sud u Srbiji odluči da nije oduzeto državljanstvo", upitao je advokat.

Elez se složio s izlaganjem advokata. Rekao je da je ubijeđen da će sudovi u Srbiji poništiti odluku tamošnjeg MUP-a.

"Sve i da mi jeste oduzeto državljanstvo, treba se poštovati odluka suda, a ne MUP-a, koji je izvršni organ", kazao je Elez, koji je iz Srbije u BiH izručen 3. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije