Hronika

Pratite nas na Google news

Carinici osuđeni na zatvor zbog primanja mita

Carinici osuđeni na zatvor zbog primanja mita
Foto: Ilustracija | Carinici osuđeni na zatvor zbog primanja mita
N.N.

SARAJEVO - Sud BiH osudio je na po godinu zatvora carinike Ognjena Gajića i Adema Mujkanovića zbog primanja mita u iznosu od 200 evra i 20 KM na graničnom prelazu Orašje.

Gajiću i Mujkanoviću izrečena je i novčana kazna u iznosu od po 3.000 KM koju su dužni da plate u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, a ukoliko u tom roku ne plate kazne, u cijelosti ili djelimično, one će biti zamijenjene kaznom zatvora, saopšteno je iz Suda BiH.

Presuda je donesena nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije.

Gajić je proglašen krivim što je ponudio informantu "Fanatikosu" da uveze robu komercijalnog karaktera iz Njemačke preko graničnog prelaza Orašje bez sprovođenja carinskog nadzora i bez plaćanja uvoznih dažbina, za šta je tražio novac.

Iz Suda su saopštili da su Gajić kao saradnik - carinik u Carinskom referatu na graničnom prelazu Orašje, a Mujkanović, kao viši stručni saradnik - vođa smjene na tom prelazu 17. oktobra. 2018. godine od prikrivenog istražioca "Dušana" zahtijevali, a zatim i primili 200 evra i 20 KM da ne bi sproveli carinski postupak prema robi koja se uvozi.

Odlučujući o potrebi daljeg trajanja izrečenih mjera zabrane prema Gajiću i Mujkanoviću, po službenoj dužnosti, a nakon saslušanja stranaka i branioca, Sud je donio rješenje kojim je optuženima ukinuo mjere zabrane preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti i zabrane sastajanja sa određenim licima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije