Hronika

Čaura povezuje Đukanovića sa ubistvom Krunića i Pavlovića

Čaura povezuje Đukanovića sa ubistvom Krunića i Pavlovića
Foto: V. TRIPIĆ | Čaura povezuje Đukanovića sa ubistvom Krunića i Pavlovića

BANJALUKA - U dvorištu kuće Benedija Đukanovića (53), optuženog za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (48) i radnika njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića (38), otkrivena je čaura identična onima koje su pronađene na mjestu zločina.

Rečeno je to u petak u Okružnom sudu u Banjaluci, gdje je nastavljeno suđenje Đukanoviću, te Emiliju Baldi (53) i Rodoljubu Gajiću (35), nekadašnjem radniku Krunićevog "Sector Securityja".

Sve te čaure automatskih pušaka su, prema Tužilaštvu, korištene u ovom zločinu, a njihovo vještačenje je radio vještak balističar Saša Jojić.

Jojić je kazao da je vještačio dvije automatske puške, kao i pištolj glok 17 i fragmente zrna. Istakao je da su obje puške bile podešene za rafalnu paljbu i prljave od blata, ali su bile ispravne, kao i pištolj.

"Vještačenjem čaura s mjesta ubistva i one pronađene u dvorištu kuće Ðukanovića utvrđeno je da su ispaljene iz pušaka kalibra 7,62 milimetra, koje mi je Tužilaštvo dostavilo i koje su u vezi sa događajem od 22. aprila prošle godine. Utvrdio sam da je 20 čaura ispaljeno iz jedne, a iz druge puške njih 17, kao i ona nađena u dvorištu kuće Ðukanovića. Dostavljeno je i 14 pištoljskih čaura za koje sam utvrdio da su ispaljene iz gloka 17", rekao je Jojić.

Ovaj vještak utvrdio je i da dijelovi košuljice pojedinih puščanih zrna izvađenih iz tijela ubijenih Krunića i Pavlovića, kao i one izvađene iz noge ranjenog Krunićevog vozača Gorana Ilića odgovaraju mecima ispaljenim iz pušaka koje je vještačio.

Vještak Milan Srdić, specijalista sudske medicine, obdukcijom tijela Krunića i Pavlovića utvrdio je da su zadobili apsolutne smrtonosne povrede i da im nije bilo moguće pomoći.

"Krunić je nakon što je pogođen hicima živio još oko tri do pet minuta, a Pavlović 15 minuta. Krunić je imao višestruke povrede glave, koje su mu razorile lobanju i mozak. Pavlović je imao smrtonosne povrede u predjelu grudi i vrata. Hici su ih pogodili sa desne strane tijela", rekao je Srdić.

Vještak Željko Popović vještačio je odjeću Željka Kovačevića, koji je označen kao jedan od napadača, a ubijen je u razmjeni vatre sa Krunićevim obezbjeđenjem.

Vještak je rekao da je ubijeni Kovačević nosio rukavice na kojima se ne mogu otkriti tragovi baruta.

"Rukavice su od materijala koji na hemijske agense za utvrđivanje prisustva baruta reaguje isto kao i sam barut pa je nemoguće uraditi vještačenje. Nisam mogao da odredim udaljenost sa koje je pogođen Kovačević jer su njegova odjeća, donji dio trenerke i donji veš bili natopljeni tečnošću nalik na krv. Na njegovoj jakni, prednjem i zadnjem dijelu i desnom rukavu, kao i na patikama, pronađeni su tragovi barutnih čestica", naveo je Popović.

Krunić i Pavlović su ubijeni, a vozač Ilić je ranjen u aprilu 2019. godine u oružanom napadu na vozilo u kojem su bili u Glamočanima, kod Laktaša.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, u optužnici je navedeno da su ubistvo izvršili Đukanović i Kovačević.

Đukanović i Kovačević su, sudeći po optužnici, iz automatskih pušaka sasuli kišu metaka na džip u kojem se sa saradnicima vozio Krunić.

Baldo je, kako se dodaje, bio osmatrač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu. Gajića, tadašnjeg Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje u zločinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije