Hronika

Čauševiću potvrđeno pet i po godina robije

Čauševiću potvrđeno pet i po godina robije
Foto: Nedzad Uglješa | Čauševiću potvrđeno pet i po godina robije

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas konačnu presudu kojom je na pet i po godina osuđen Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Na toliko mu je bila "odrezana" i ranija kazna, nakon što mu je ublažena presuda kojom je, prije toga, bio osuđen na devet godina.

Današnjom presudom mu se oduzima 1,7 miliona KM vrijedna imovina, ali je oslobođen optužbi za pranje novca.

Izricanje drugostepene presude epilog je obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude oglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je odbrana navela da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila je oslobađajuću presudu.

Suđenje nekadašnjem direktoru UIO BiH počelo je u julu 2017. U maju 2021. godine, Sud je donio prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te pranja novca.

U toj presudi navedeno je da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura s netačnim podacima, tražeći da mu kao protivuslugu daju 1.000 KM po uvezenom kamionu, na što su njih dvojica pristali te mu davali novac u Sarajevu i Banjaluci.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio ne manje od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković. Sadiković je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenom s Tužilaštvom.

Apelaciono vijeće je, međutim, u oktobru prošle godine ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio oglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist, smanjivši mu kaznu sa devet godina na pet i po godina zatvora.

Nakon ukidanja dijela presude, u postupak je uključena i Čauševićeva supruga na osnovu zakonskih odredbi koje predviđaju da se, prilikom oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, na pretres poziva osoba na koju je imovinska korist prenesena.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji "Pandora". Među uhapšenima su bili i radnici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije