Hronika

Centru za obrazovanje odraslih katanac na tri godine

Centru za obrazovanje odraslih katanac na tri godine
Foto: N.N. | Centru za obrazovanje odraslih katanac na tri godine

SANSKI MOST - Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) donijelo je rješenje kojim se Centru za obrazovanje odraslih "Multilingua" u Sanskom Mostu zabranjuje rad na period od tri godine. Ovu informaciju nam je potvrdio ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić, koji je istakao kako zabrana obuhvata izvođenje programa za obrazovanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju odraslih za više stručnih zanimanja.

Također, Ministarstvo je poništilo diplomu medicinske sestre tehničara, koja je izdata na ime Azre Omerović, novinarke magazina "Žurnal", koja je razotkrila aferu izdavanja lažnih diploma.

Omerdić kaže kako je pomenuta odluka uslijedila nakon rada i rezultata komisije koju je oformilo njegovo ministarstvo i koja je u posljednja tri mjeseca pročešljala svu izuzetu dokumentaciju iz pomenute privatne ustanove.

Također, uporedo s radom pomenute komisije, traje i tužilačko-policijska istraga u ovome predmetu i njeni rezultati se uskoro očekuju. Kako saznajemo, predmet provjere je više od 300 diploma koje je izdala ova privatna škola.

Podsjećamo, Azra Omerović, novinarka "Žurnala", za svega 17 dana, bez dana prisustva ijednom času, završila je srednju medicinsku školu i to vrlo dobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra prošle godine, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva za četiri razreda srednje medicinske škole izdatu od "Multilingue", preko posrednika Senada Pehlivanovića i za sumu od 2.500 maraka, dobila 3. januara ove godine. Inače, ova afera je, nakon što su je objavili mediji, dobila ogroman publicitet ne samo u Bosni i Hercegovi i regionu, već i u brojnim evropskim zemljama.

Prema podacima Ministarstva za obrazovanje USK, trenutno u ovom kantonu postoji četrdeset ustanova za obrazovanje odraslih i kroz njih je u protekle četiri godine prošlo preko 8.000 osoba.

Najveći interes kod polaznika takvih ustanova vlada za medicinsku struku, mašinstvo i strane jezike, s obzirom na to da se većina želi osposobiti za zanimanja koja su tražena u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije