Hronika

Četiri Litvanca osumnjičena da su oštetili "Aluminu" za milione

Četiri Litvanca osumnjičena da su oštetili "Aluminu" za milione
Foto: Ilustracija | Četiri Litvanca osumnjičena da su oštetili "Aluminu" za milione

BANJALUKA - Četiri Litvanca protiv kojih je MUP Republike Srpske podnio Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima zloupotrebe u zvorničkoj "Alumini" su Mindaugas Kazakevičius, Virginius Vajega, Martinas Ugianskis i Giedrius Grigalius, saznaje Srna nezvanično.

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske izvještaj je podnijela Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog tužilaštva.

Mindaugas Kazakevičius i Giedrius Grigalius su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, a Virginius Vajega i Martinas Ugianskis se sumnjiče za za nesavjesan rad u službi.

U saopštenju iz MUP-a navodi se da je krivično djelo izvršeno tako što je M.K. kao odgovorno lice Fabrike glinice "Birač" Zvornik u periodu od 2010. do 2014. godine sa računa "Alumine" u više navrata bez pravnog osnova odobrio isplatu od ukupno 26.057.652 KM za dva pravna lica.

U saopštenju se navodi da je G.G. kao odgovorno lice u "Alumini" bez pravnog osnova odobrio isplatu od 165.000 američkih dolara pravnom licu iz Kolorada (SAD).

Lica V.V i M.U. kao odgovorna lica za radnje nadzora i kontrole zakonitosti poslovanja preduzeća u Fabrici glinice "Birač" propustila su dužno činjenje i omogućila nezakonito postupanje lica M.K. i G.G.

Na taj način prijavljena lica su za više pravnih lica pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 26.881.589 KM i 165.000 dolara, za koliko su oštetili "Aluminu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije