Hronika

Četvorica optužena za privredni kriminal

Četvorica optužena za privredni kriminal
Foto: N.N. | Četvorica optužena za privredni kriminal

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu Tužilaštva USK protiv Halila Bajramovića, Rifeta Alibabića, Sanela Havića, svi iz Bihaća, i Smaila Topića iz Cazina, kojom se ovim licima na teret stavlja privredni kriminalitet te zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja.

Bajramoviću se stavlja na teret da je 2005. godine, Hypo Alpe Adria banci dao lažne podatke te na taj način pribavio kreditna sredstva u visini od oko milion maraka. Također, na teret mu se stavlja da je iz blagajne firme "Dubrava", čiji je direktor u to vrijeme bio, uzeo i za sebe protivpravno prisvojio iznos od 49.000 maraka. Bajramović i Topić su optuženi da su, kao saučesnici, protivpravno zasnovali založno pravo nad nekretninom Hotel "Union", u vlasništvu preduzeća "Dubrava", te na taj način ishodovali odobrenje kredita zalažući pomenuti hotel pod bankarsku hipoteku.

Bajramovića, Alibabića i Havića, između ostalog, terete da su u periodu od 2007. do 2009. godine osnovali fiktivnu firmu kako bi preduzeće "Dubrava" moglo poslovati, s obzirom na to da su mu računi bili blokirani te su na taj način onemogućili povjerioce da naplate svoja potraživanja.

Kantonalni sud zaključio je da se, na osnovu provedene istrage te saslušanja nekoliko desetina svjedoka i analize preko 300 materijalnih dokaza, osnovano sumnja da su optužena lica izvršila krivična djela koja im se stavljaju na teret. Nakon potvrđivanja optužnice u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji od strane Kantonalnog suda u Bihaću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije