Hronika

Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora
Foto: Arhiva | Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Selmu Cikotića, bivšeg ministra bezbjednosti na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Optužnica je Cikotića teretila da je u periodu od 2009. do 2011. godine u dogovoru sa drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi "Scout" iz Zagreba, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM.

U optužnici se navodi i da je Cikotić mimo Sporazuma o konačno rasploaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Fahrudin Ibrišimović, advokat Cikotića, rekao je da se radi o prvostepenoj presudi i da će uložiti žalbu.

"Ovo je tek prvostepena presuda, vidje ćemo šta će Apelacioni sud odrediti. Mislim da je apsolutno u krivom tragu. Nije bilo dokaza da je Cikotić počinio ovo krivično djelo. Ako je potpisao ugovor ne znači da je počinio krivično djelo", rekao je Ibrišimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije