Hronika

Cikotić osumnjičen da je oštetio budžet BiH za 6,3 miliona KM

Cikotić osumnjičen da je oštetio budžet BiH za 6,3 miliona KM
Foto: N.N. | Cikotić osumnjičen da je oštetio budžet BiH za 6,3 miliona KM?

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH sumnjiči bivšeg ministra odbrane BiH Selmu Cikotića da je prodajom viškova naoružanja i vojne opreme zagrebačkoj firmi "Skaut" oštetio budžet BiH za oko 6,3 miliona KM, saznaje "Dnevni avaz".

Pozivajući se na više izvora u Ministarstvu odbrane i policijskim agencijama u BiH, list piše da je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), po naredbi Suda BiH privremeno izuzela originalnu dokumentaciju koja se odnosi na prodaju viškova oružja, kao i anekse ugovora koje je potpisivao Cikotić, bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

U SIPA su potvrdili da su po naredbi Suda BiH oduzeli originalne dokumente koji se odnose na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Hrvatske, piše "Euroblic".

Ovaj list navodi da se višak naoružanja može pokloniti, uništiti ili prodati, ali se za svaku od ovih odluka mora dobiti odobrenje Predsjedništva BiH.

Iz SIPA je navedeno da su ove aktivnosti rezultat istrage koju su proveli po naredbi Tužilaštva BiH.

Prema navodima SIPA, postoji sumnja da su od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tokom 2003. i 2004. godine.

SIPA je saopštila da je osumnjičeni u ovom predmetu izmijenio bitne odredbe ugovora tako što je smanjivao količine oružja koje je teže prodati na tržištu, a uvećavao količine za naoružanje koje se lakše prodaje.

S ciljem udovoljavanju zahtjeva kupca iz Hrvatske, osumnjičeni je navedenim radnjama oštetio budžet BiH u iznosu od oko 6.297.580 KM, saopšteno je iz SIPA.

Cikotić je rekao da ne zna da je osumnjičen u ovom predmetu, ali je potvrdio da ga je SIPA prije tri godine saslušavala u svojstvu "ministra i svjedoka".

Pripadnici SIPA u četvrtak, 20. septembra, izuzeli su originalnu dokumentaciju iz 2003. i 2004. u vezi sa prodajom naoružanja i municije između tadašnjeg federalnog ministarstva odbrane i jedne firme iz Hrvatske, zbog sumnje da je budžet zbog malverzacija oštećen za 6,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije