Hronika

Crnogorac označen kao vođa narko-dilera prebačen u Tužilaštvo BiH

Crnogorac označen kao vođa narko-dilera prebačen u Tužilaštvo BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Crnogorac označen kao vođa narko grupe nakon hapšenja u Banjaluci prebačen u Tužilaštvo BiH

BANJALUKA - Dejan Rovčanin, crnogorski državljanin za kojim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica, uhapšen je u danas u Banjaluci, nakon čega je prebačen u Tužilaštvo BiH.

Njega su policijski službenici MUPa Srpske locirali i uhapsili dok je bio na jednoj trafici u Banjaluci, a osumnjičen je za više krivičnih djela.

Terete ga za stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i nezakonito držanje oružja.

Rovčanin je, inače, označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom kokaina i heroina.

Nakon njegovog hapšenja u Banjaluci u okviru operativne saradnje MUPa Srpske i Evropola, u petak su pretresane i lokacije koje je koristio u tom gradu.

Saznajemo da je koristio stan u Ulici Slobodana Kusturića u naselju Starčevica, koji je pretresen. On je nakon toga trebalo da bude sproveden u Sud BiH.

Ovaj Nikšićanin je inače označen kao jedan od vođa grupe koja je planirala da brodom preveze 56 kilograma kokaina u Tursku.

Naime, u aprilu 2019. godine crnogorska policija otkrila je 56 kilograma kokaina u brodu "Jadran", koji je trebalo da putuje u Istanbul, i tom prilikom uhapšene su tri osobe, dok se za dvije osobe tragalo.

Planove narkogrupe su osujetili crnogorski istražitelji kada su pretresli brod i pronašli kokain čija je vrijednost bila više od pet miliona evra, a pronađeni su i oružje i municija.

Tada su uhapšeni podoficir Duško Radenović, zatim Radomir Osmajić, a kasnije i Vojin Stupar. 

Na čelu ove kriminalne organizacije, kako su mediji u regionu tada prenijeli, su Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić. Grupa je, kako su mediji u regionu pisali, oformljena tokom 2018. godine u Crnoj Gori. 

Račića, Stupara i Radenovića terete i da su izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Osmajića, optuženog za šverc droge, i Miloša Kulića terete da su tokom 2018. pa do aprila 2019. godine od pripadnika kriminalne organizacije u više navrata preuzimali kokain.

Kulić je dobio status svjedoka saradnika u tom predmetu, a on je bio stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore. 

Taj status Kulić je dobio nakon što je policiji ispričao da je 50 kilograma kokaina na plovilo unio njegov kolega Radenović, kao i da su sa tovarom droge na "Jadran" donesena i dva pištolja.

Kulić je, kako su mediji ranije prenijeli, priznao da je bio dio kriminalne grupe na čijem su čelu bili Rovčanin i Račić, kao i da je dogovorio da za svaki kilogram kokaina koji bude isporučen sa školskog broda "Jadran" u Istanbul i svaki kilogram heroina koji bude prokrijumčaren u povratku isplate po 800 evra.

Za Rovčaninom i Račićem, koji slovi za jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, tada su raspisane crvene potjernice. 

Obojica imaju po dosije i osuđivana su zbog šverca droge. 

Rovčanin je hapšen 2012. godine u akciji "Zelena milja". Njega terete da je bio dio grupe koja se bavila krijumčarenjem 140 kilograma skanka na međunarodnom nivou. Prvostepenom presudom osuđen je na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog šverca droge u međunarodnim razmjerama. Apelacioni sud mu je smanjio kaznu na pet godina i četiri mjeseca.

Račić je u odsustvu pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 10 i po godina zatvora zbog sumnje da je sa Šarićem i njegovim saradnicima učestvovao u krijumčarenju 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Zbog droge je osuđivan i 2005. godine u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije