Hronika

Cvikiju za ubistvo Radića 17 godina robije

Cvikiju za ubistvo Radića 17 godina robije
Foto: Fena | Cvikiju za ubistvo Radića 17 godina robije

MOSTAR - Kantonalni sud u Mostaru osudio je na 17 godina robije Josipa Cvitanovića Cvikija (47), optuženog da je 9. novembra 2020. godine u ovom gradu iz automatske puške ubio Marka Radića Maku (61), a koji je ranije odležao kaznu za ratne zločine.

U pitanju je prvostepena presuda, po kojoj je Cvitanoviću još pet mjeseci zatvora "odrezano" za nedozvoljeno držanje oružja.

Tokom izricanja presude, Cvitanović je vrijeđao sud i govorio kako rade za Radića. Prema optužnici Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koju zastupa tužilac Željko Rezo, Cvitanović se tereti da je u Ulici Brune Bušića, u kojoj je stanovao Radić, iz puške ispalio više metaka u šezdesetjednogodišnjaka, usljed čega je on podlegao na mjestu događaja.

Tužilac je posebno podsjetio na svjedočenja Radićeve supruge i kćerki, pogotovo, Sare koja je, istakao je, vidjela optuženog da puca u njenog oca i koja je jasno i detaljno opisala na koji način je optuženi ubio njenog oca.

Rezo je, osim toga, zatražio je da se uzme u obzir to da optuženi tokom pretresa nije pokazao, kako je iznio, ni trunku kajanja za ono što je učinio.

Podsjetimo, optužnicom se Cvitanoviću na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja, odnosno da je imao pištolj marke "Ekol", model "Tuna", kalibra 8 mm, dok nije pronađena puška kojom je, kako ga terete, usmrtio Radića.

Kako je istaknuto u dokaznom postupku, utvrđeno je da je Cvitanović počinio ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza.

Tokom dokaznog postupka je takođe naglašeno da je Cvitanović bio odlikovan kao vojno lice te da je već bio osuđen za ubistvo i dva pokušaja ubistva i to oružjem. On je, kako je ranije objavljeno, 2004. godine iz pištolja ubio punca, te pokušao ubiti i svoju suprugu te njenu sestru.

Osuđenog Cvitanovića je advokat Semir Kajtaz branio navodima da je ubistvu prethodio fizički sukob u kojem je njegov branjenik teško povrijeđen, zbog čega je, kako je naveo, bio u stanju teške razdražljivosti te ukazivao na nalaz vještaka neuropsihijatra u vezi s bitno smanjenom uračunljivosti njegovog branjenika.

Od olakšavajućih okolnosti za svog klijenta je naveo da je učesnik rata, višestruko odlikovan, te da ima 80 odstotni invaliditet.

Cvitanović je, podsjetimo, 9. novembra 2020. godine, nekoliko sati nakon ubistva Marka Radića, uhapšen u blizini zgrade u kojoj stanuje.

Radić, ratni komandant Prve bojne Hrvatskog vijeća odbrane je, prema dostupnim informacijama, u BiH pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u logoru Vojno kod Mostara, te je iz zatvora trebao izaći tek 2027. godine.

Nakon odluke Županijskog suda Zagreb, koji je priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, pa se prije nekoliko godina našao na slobodi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije