Hronika

Damir Mehić Bibi predat u Kantonalni sud

Damir Mehić Bibi predat u Kantonalni sud
Foto: Printscreen/Avaz | Damir Mehić Bibi predat u Kantonalni sud

Pravosuđe Srbije izručilo je danas Damira Mehića Bibija (47) BiH, koji je u Tuzli osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva.

Službenici Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine su danas na Međunarodnom graničnom prelazu Sremska Rača  Rača, od pripadnika Granične policije BiH izvršili preuzimanje optuženog Mehića, a nakon toga je on odveden u Kantonalni sud u Tuzli.

Jake policijske snage su se nalazile ispred u Kantonalnog suda u Tuzli, piše Avaz.

Bibi je, podsjećamo, u avgustu prošle godine uhapšen na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ s lažnim dokumentima Republike Srbije i od tada se nalazi u pritvoru.

Po potjernici BiH

S obzirom na to da je uhapšen po potjernici koju je raspisala BiH, bh. pravosuđe zatražilo je njegovo izručenje, što je Srbija i prihvatila.

Bibi je, prema pisanju medija iz Srbije, u ovu državu, u avgustu kada je uhapšen, stigao iz Italije i imao je lažne dokumente.

Mediji su tada takođe objavili da je Bibi pod lupom i zbog navodne namjere da ubije Luku Bojovića, jednog od šefova "zemunskog klana", koji se iz Španije, gdje služio zatvorsku kaznu od 18 godina prije dvije godine vratio u Srbiju, prenosi Avaz.

Inače, Damir Mehić je nakon krvavog obračuna 22. juna 2013. godine, a u kojem je ubijen Emir Džinić, bio u bjekstvu sve do januara 2018. godine, kada je uhapšen na Jahorini.

Otezanja postupka

Nakon provedenog sudskog postupka Kantonalni sud Tuzla je u februaru prošle godine donio osuđujuću presudu, ali Mehić, koji je nakon dvije godine provedene u pritvoru pušten na slobodu uz mjere zabrane, nije bio prisutan na izricanju, te je za njim raspisana potjernica.

Mehić se našao na slobodi iskoristivši zakonske mogućnosti nakon otezanja sudskog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije