Hronika

Završen skup građana i grupe "Pravda za Davida" u Banjaluci, novi najavljen za sutra

Završen skup građana i grupe "Pravda za Davida" u Banjaluci, novi najavljen za sutra
Foto: N.N. | Nakon mirne šetnje, Dragičević pozvao okupljene građane da se raziđu

BANJALUKA - Okupljanje građana i pokreta "Pravda za Davida" u Banjaluci završeno je večeras, a novo je najavljeno za sutra.

Na parkingu kod Gradske uprave Banjaluka, Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića, najavio je kraj okupljanja za večeras i pozvao građane da se mirno raziđu svojim kućama. Davor je rekao da će sutra objaviti datum velikog skupa.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač ponovio je danas da nikom neće biti zabranjeno da izražava mišljenje i protestvuje u skladu s zakonom, ali bez prijetnji i ne ugrožavajući bilo čiji život. Pozvao je članove grupe „Pravada za Davida“ da zvanično zatraže odobrenje za skup i da ne dozvole da ih neko zloupotrebljava.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida stigao je večeras na Trg Krajine i obratio se okupljenim građanima rekavši da svako ko napravi bilo kakav incident nije član grupe “ Pravda za Davida” i neka se MUP RS za njih pobrine, ali niko nema pravo da prijeti.

“Ja ni prije nikome nisam prijetio, ja sam otac koji 276 dana zavija, a juče su priveli mene”, rekao je Davor Dragičević i dodao da su ubice njegovog sina i dalje na slobodi. “Hvala svima što su nas podržali. Ja života više nemam, meni su sve uzeli”, rekao je Davor.

18:45 - Prema posljednjim informacijama novinara "Nezavisnih" sa lica mjesta, građani su se okupili ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, gdje im se obratio Davor i zahvalio na večerašnjoj podršci i zamolio ih da se mirno raziđu. "Zamolio bih vas još samo da se raziđete mirno i dostojanstveno. Idite kućama svojim porodicama. Ljubi vas sve Davor", rekao je večeras Dragičević.

18:36 - Građani i Davor su se nakon obilaska mjesta gdje je pronađen njegov sin vratili na ulaz Trg Krajine, gdje je prisutan i veliki broj policajaca koji ne dozvoljava građanima da uđu na sam trg.  Davor je pozvao okupljene da ne nasrću na policiju, da budu mirni i da ne idu na kordon, nakon čega se narod vratio i ponovo krenuo Jevrejskom ulicom, dok je jedan dio okupljenih krenuo Ulicom Veselina Masleše , tzv. gospodskom ulicom.

18: 21 - Davor se ponovo kratko obratio prisutnima, rekavši da će se vratiti prema Trgu Krajine, nakon čega će se mirno razići. Pozvao je građane da se sutra ponovo u 18 časova okupe na Trgu.

18:15 - Davor Dragičević i okupljeni građani kao i članovi PzD su stigli na ušće Crkvene u Vrbas, tačno na mjesto gdje je pronađeno tijelo njegovog sina Davida.

18: 13 - Policija sa upaljenom rotacijom se parkira na parkingu kod Kastela, dok se kolona građana, na čelu sa Davorom kreće prema mjestu gdje je prije devet mjeseci pronađeno tijelo Davida Dragičevića.

17: 55 - Policija je podsjetila da je skup na Trgu zabranjen, nakon čega je Davor najavio da će od 18 časova zajedno sa građanima krenuti, kako je naveo, “stopama moga Davida” i prema posljednjim informacijama koje prenosi novinar “Nezavisnih” oni kreću kroz Jevrejsku ulicu.

17: 50 - Davor je pokušao proći kroz kordon policije koja se nalazi na samom trgu, ali su ga zaustavili, nakon čega se mirno vratio i ponovio „ samo mirno i dostojanstveno“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije