Hronika

Deportovana bh. prevarantkinja koja je Njemačku koštala malo bogatstvo

Deportovana bh. prevarantkinja koja je Njemačku koštala malo bogatstvo
Foto: Pixabay | Deportovana bh. prevarantkinja koja je Njemačku koštala malo bogatstvo

HANOVER - Njemačke vlasti su je smatrale jednom od najvećih prverantkinja u Hanoveru, ali i u Donjoj Saksoniji. Sada, kako prenose njemački mediji, policija i pravosuđe mogu da odahnu, jer je Briziana H.(38), deportovana u Bosnu i Hercegovinu.

U jednom od prvih izbjegličkih talasa, krajem ljeta, 2015. godine, Briziana H. se prijavila za azil zajedno sa desetoro djece.

Sve do deprotacije, ta žena, koja je u međuvremenu i osuđena, predstavlja je veliki problem za njemačku državu. Naime, ona je godinama tvrdila da nema državljanstvo nijedne zemlje, a po dolasku u Njemačku automatski se prijavila za socijalnu pomoć, koja je za njenu jednanaestočlanu porodicu iznosila priličnu sumu. Kako prenose njemački mediji, ona nikada nije pokazala interes za bilo kakav vid integracije u njemačko društvo, a vremenom je počela i da krade.

Prije par mjeseci, imigracione vlasti su konačno uspjele da uđu u trag njenoj zemlji porijekla i nakon što je krajem aprila odslužila zatvorsku kaznu, deprotovana je u Bosnu i Hercegovinu.

Kako prenose njemački mediji, još dok se živjela u smještaju za azilante, Briziana H. je zajedno sa sestrom Vanesom (28, majka četvoro djece) počela da ide u krađe. Krala je šta je stigla: od torbi do kreditnih kartica. Navodno, i djecu je koristila za krađe, ali djeca nikada nisu privođena.

Ipak, i ona sama je na sve načine pokušavala da izbjegne zatvor. Kada je prvi put trebala da završi u zatvoru, ona je zajedno sa djecom pobjegla u Francusku gdje je i uhapšena u okolini Liona, februara, 2020. godine. Kod nje su tada pronašli 4000 evra i falsifikovanu hrvatsku ličnu kartu. Odmah je izručena Njemačkoj ikrajem aprila je odslužila kaznu od tri godine. 

O njenim krivičnim djelima možda najbolje govori podatak da njen dosije ima čak 1252 strane. Takođe, njemački mediji prenose da je njena porodica njemačke poreske obveznike koštala pravo, malo bogatstvo, a iznos je, navodno, šestocifreni. Neki mediji prenose da je mjesečno primala 2508 evra.

Kako su mediji prenijeli, od njeno desetoro djece, njih sedmoro djece je predalo zahtjev za azil u nadi da će im biti dozvoljeno da ostanu u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije