Hronika

Pratite nas na Google news

Deset optuženih za malverzacije s ortopedskim pomagalima

Deset optuženih za malverzacije s ortopedskim pomagalima
Foto: N.N. | Deset optuženih za malverzacije s ortopedskim pomagalima
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Sanela Okića (39), Ante Šantića (70), Asima Redžepovića (58), Mustafe Ibrahimpašića (45), Sanele Mušić (33), Adnana Mušića (33), Arifa Okića (61), Nurfeta Krkalića (48), Sanela Murića (34), Osmana Gazibara (32), te privrednih društava "Ortho Medicco" iz Cazina i "Bauerfeind" iz Bihaća koja ih tereti da su članovi organizirane grupe za kriminal koja je vršila zloupotrebe i malverzacije u sektoru zdravstva.

U optužnici se navodi da su pomenuta fizička lica tokom 2012. godine pribavila protivpravnu korist privredim društvima "Ortho Medicco"  i "Bauerfeind"  u iznosu od 89.799,37 maraka.

Osnovano se sumnja da je Sanel Okić kao direktor pomenutog cazinskog preduzeća u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi organizovao i rukovodio grupom optuženih, a nju su činili Ante Šantić, liječnik specijalista Kantonalne bolnice u Bihaću, Mustafa Ibrahimpašić, direktor firme "Bauerfeind", te ostali pobrojani koji su bili na različitim pozicijama unutar preduzeća "Ortho Medicco".

U optužnici se navodi kako je ova grupa za organizirani kriminal vršila krivična djela tako što su prethodno dva pomenuta privredna subjekta zaključila međusobni ugovor o nabavci, proizvodnji i distribuciji ortopedskih pomagala, a potom su ugovor o djelu zaključili s pomenutim Šantićem, inače specijalistom ortopedom u Kantonalnoj bolnici.

On je Okiću, kako se navodi, omogućio da neovlašteno pribavi spiskove pacijenata sa utvrđenim dijagnozama na osnovu kojih su mogli ostvariti pravo na ortopedska i druga pomagala putem Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Nakon toga su ostali članovi grupe posjećivali pomenute pacijente i ubjeđivali ih u mogućnost dobijanja druge pomoći u zamjenu za ortopedsko pomagalo, a nakon dobijene saglasnosti, od istih uzimali lične podatke i medicinsku dokumentaciju, navodi se u optužnici. Potom su s tom medicinskom dokumentacijom ispostavljali fiktivne račune ZZO USK za navodno urađena ortopedska pomagala koja nikada nisu uručena korisnicima te su na taj način ostvarili pomenutu imovinsku korist.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije