Hronika

Deset uhapšenih u USK zbog malverzacija u zdravstvu

Deset uhapšenih u USK zbog malverzacija u zdravstvu
Foto: N.N. | Deset uhapšenih u USK zbog malverzacija u zdravstvu

BIHAĆ- Pripadnici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova USK uhapsili su danas po naredbi Tužilaštva USK deset osoba na području Bihaća i Cazina zbog sumnje da su počinili organizovani kriminal.

Iz Tužilaštva USK navedeno je kako su uhapšene osobe s inicijalima S. O., Š. A., A. R., M. I., S. M., A. M., A. O., N. K., S. M. i O. G.

Nezvanično saznajemo kako je riječ o liječnicima, te bivšim i sadašnjim zaposlenicima Zavoda za zdravstveno osiguranje USK.

Uhapšenima se na teret stavlja zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prevara u poslovanju, krivotvorenje službenih isprava te ovjeravanje neistinitog sadržaja i pranje novca.

„Istraga se vodi i protiv dva pravna lica koja se bave proizvodnjom ortopedskih pomagala i farmaceutskih proizvoda i oni su odgovorni za navedena krivična djela zbog propuštanja dužnog nadzora od strane upravljačkih tijela nad zakonitošću rada privrednih društava i zbog protivpravnog raspolaganja imovinskom koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnog djela“, rekla je Asima Huskić-Kurjaković, portparol Tužilaštva USK.

Po nalogu ove institucije pretresene su službene prostorije, stanove i kuće u kojima osumnjičeni imaju prijavljeno boravište, kako bi se pribavila dokumentacija koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Prema nezvaničnim informacijama, vlasnici firmi koja prodaju ortopedska pomagala, u saradnji s nekolicinom liječnika su tokom 2012. rodine pravili recepte i proslijeđivali ih na ovjeravanje Zavodu za zdravstveno osiguranje USK. Recepti su pravljeni na imena pacijenata bez njihovog znanja i saglasnosti, nakon čega su pomenute firme naplaćivale ortopedska pomagala od ZZO USK iako ta pomagala nisu ni prodata.

Zanimljivo je kako je fiktivno naplaćivanje izvođeno za 20 posto višu cijenu od ekonomske te je na taj način ova organizirana kriminalna skupina ostvarila za sada još neutvrđenu, ali veliku, imovinsku korist.

Tokom istrage ispitan je veliki broj svjedoka i oštećenih pacijenata čija su imena zkoupotrebljena u ovim nezakonitim poslovima.

Poslije kriminalističke obrade uhapšeni su predati na dalje postupanje Tužilaštvu USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije