Hronika

Akcija DM: Lovili Cezarove saradnike i osumnjičene za likvidacije zaštićenih svjedoka

Akcija DM: Lovili Cezarove saradnike i osumnjičene za likvidacije zaštićenih svjedoka
Foto: N.N. | Detalji akcije DM: Lovili Cezarove saradnike i osumnjičene za likvidacije zaštićenih svjedoka

SARAJEVO, ZAGREB - Širom BiH, ali i u brojnim evropskim zemljama juče je izvedena akcija DM, na čijoj su meti bili pripadnici međunarodne grupe za organizovani kriminal, pa su tako istražioci u BiH češljali 13 lokacija, dok hrvatski mediji javljaju da su akcijom bili obuhvaćeni i osumnjičeni za likvidacije zaštićenih svjedoka te visokorangiranih policijskih zvaničnika.

Kako javljaju hrvatski mediji, u toj je zemlji uhapšeno nekoliko osoba, a neke od njih su osumnjičene za šverc više od 100 kilograma kokaina i heroina, te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva.

O detaljima akcije na području BiH nije saopšteno mnogo, a nezvanično se spominje da su, na ukupno 13 lokacija širom BiH, policajci satima tragali za dokazima i osobama koje sumnjiče da su bile pripadnici grupe Dine Muzaferovića, zvanog Cezar.

Muzaferović je hapšen u decembru prošle godine u Njemačkoj na osnovu Interpolove potjernice iz BiH.

Pravosuđe Unsko-sanskog kantona je, naime, za njim tragalo zbog sumnje da je bio organizator grupe koja je u Velikoj Kladuši, u pograničnom dijelu između BiH i Hrvatske, proizvodila veće količine marihuane.

Riječ je o akciji "Eskobar" u kojoj je na području Velike Kladuše, u posebno izgrađenom kampu za uzgoj marihuane, pronađeno gotovo 6.000 sadnica te droge.

Pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, jučerašnju akciju DM u BiH izveli su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uz asistenciju kolega iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

O obimu akcije svjedoči podatak da su pod lupom bile lokacije na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Republike Srpske. Postoje tvrdnje da je  pronađena veća količina pištolja i automatskog oružja.

"U saradnji s EUROPOL-om, agencije za sprovođenje zakona u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i drugim članicama Evropske unije sprovode pretresanje imovine i osoba, osumnjičenih pripadnika međunarodne grupe za organizovani kriminal koja duži period djeluje na području zapadne Evrope, a zbog sumnje u promet droge, oružja i vojne opreme te proizvoda dvojne upotrebe", rekli su iz FUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da su u okviru akcije DM izvršeni pretresi na području Policijske uprave Bijeljina. Karan je rekao da je MUP Srpske sa svojom Upravom za organizovani i teški kriminalitet uključena u ovu akciju.

"Djelujemo u kontekstu zahtjeva međunarodne pravne pomoći, zajedno sa Federalnom upravom policije. Riječ je o našoj asistenciji i obavezi da pomognemo i u međunarodnoj pravnoj pomoći u oblicima otkrivanja najtežih oblika kriminaliteta", rekao je Karan.

S druge strane, hrvatski mediji javljaju da su u akciju takođe uključene i Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) te Europol, dok je hrvatska policija koordinator čitave akcije.

Neki od osumnjičenika u ovoj akciji, kako dodaju hrvatski mediji, već su odranije u zatvorima širom Evrope.

U Hrvatskoj su pretraživane desetine stanova i poslovnih prostora na području nekoliko regija - između ostaloga u Zagrebu i Rijeci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije