Hronika

Detalji akcije "Konak": Osumnjičeni da su kadetima naplaćivali posao

Detalji akcije "Konak": Osumnjičeni da su kadetima naplaćivali posao
Foto: Anadolija | Detalji akcije "Konak": Osumnjičeni da su kadetima naplaćivali posao

SARAJEVO - Tri osobe u petak su uhapšene u akciji kodnog naziva "Konak" zbog zloupotrebe položaja i primanja poklona i drugih oblika koristi, odnosno primanja nagrade radi trgovine uticajem.

"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da je riječ o dva granična policajca: Rejhanu Rakoviću, koji je bio i član kadetske komisije, te Ensaru Salčinoviću. Takođe, priveden je i posrednik Kenit Čakić.

Raković je, navodno, uhapšen na naplatnim kućicama auto-puta s većom količinom novca. Inače, Raković je radio u Centralnom istražnom uredu Granične policije BiH, a bio je predložen i za Policijsku medalju za hrabrost.

Pojedini mediji pišu da su za prijem kadeta tražili između 15.000 i 20.000 KM. Neki mediji su danas, takođe, objavili da je SIPA pretresla prostorije Ivice Sablje i Đorđa Kusmuka, ali oni nisu uhapšeni. Obavljen je i pretres Lamije Avdić, koja je državna službenica, a navodno je bila u društvu Rakovića.

SIPA je ušla i u Ministarstvo sigurnosti BiH, a prema saznanjima "Nezavisnih novina" i u ured pomoćnika ministra Ermina Pešte, koji je član Komisije za prijem kadeta Granične policije. Navodno je saslušana i Jelena Savčić.

Danas se oglasilo i Ministarstvo bezbjednosti BiH, iz kojeg kažu da je Granična policija BiH formirala komisiju za provođenje procedure i vršila prijem kadeta u radni odnos u tu bezbjednosnu agenciju, te da su u navedenoj komisiji imenovana i dva predstavnika njihovog ministarstva.

"Policijski službenici SIPA u petak su došli u Ministarstvo sigurnosti BiH i obavili razgovor sa navedenim uposlenicima Ministarstva, koji su bili članovi komisije za provođenje procedure prijema kadeta. Ostale informacije će biti dostupne kada SIPA i Tužilaštvo BiH provedu istragu i druge radnje iz svoje nadležnosti", saopšteno je iz ovog ministarstva.

Osumnjičene terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju BiH.

Na posljednjem konkursu, prema kojem je trebalo da bude primljeno 150 kadeta, i to 25 kadeta sa završenim najmanje VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu mlađi inspektor i 125 kadeta s završenim najmanje IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu policajac u više organizacionih jedinica, sve su pozicije podijeljene po nacionalnom ključu na odgovarajući broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Kako nezvanično saznajemo, pomoćnik direktora Granične policije D.K. je navodno dostavljao spiskove jednom od uhapšenih, a na njima su bila naznačena imena onih koji treba da budu primljeni.

Podsjećamo, nedavno se pojavila informacija da su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, direktor OBA Osman Mehmedagić, v.d. direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić i savjetnik u Uredu Erika Larsona dobili pismo u kojem se otkrivaju neregularnosti u vezi s aktuelnim konkursom za prijem kadeta u Graničnoj policiji BiH.

"Nezavisnim novinama" u petak je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH rečeno da su oni izveli akciju po nalogu Suda i Tužilaštva BiH.

Jelena Miovčić, portparol SIPA, kazala je "Nezavisnim novinama" da je akcija u toku te da se provodi na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona te da su uhapšene tri osobe, među kojima su dva službenika Granične policije BiH i jedan civil. Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" akcija nije bila završena.

"U akciji učestvuju, osim pripadnika SIPA, pripadnici OBA, MUP-ova Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog, te policijskih uprava Istočnog Sarajeva i Posušja", kazala je Miovčićeva. Iz SIPA su naveli da će više detalja saopštiti naknadno.

Iz Tužilaštva BiH u petak su saopštili da sa SIPA provode aktivnosti u borbi protiv korupcije, te da postupajuća tužiteljica zajedno sa timom iz SIPA koordinira aktivnosti policijskih službenika na terenu. Dodaju da se u okviru ove akcije na terenu nalazi više desetaka policijskih službenika SIPA.

"Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem se istražuje korupcija prilikom procedura konkursa i uposlenja u Graničnoj policiji BiH. U okviru pretresa izvršit će se i pretresi određenih službenih prostorija institucija BiH. S obzirom na to da su aktivnosti u toku, u ovom trenutku ne možemo dati više informacija ili detalja", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Povezana vijest:

SIPA pretresa i u Ministarstvu bezbjednosti BiH

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije