Hronika

Detalji akcije "Magnet": Sporne javne nabavke u KCUS-u

Detalji akcije "Magnet": Sporne javne nabavke u KCUS-u
Foto: Ilustracija | Detalji akcije "Magnet": Sporne javne nabavke u KCUS-u
D.S.

SARAJEVO - Predmet operativne akcije "Magnet" koju od jutros sprovode pripadnici SIPA su javne nabavke na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kako je potvrđeno za "Nezavisne", osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP), bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (SDP) i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić.

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS-a skoro 12 godina, do 2012. godine. Fikret Musić je obnašao funkciju kantonalnog premijera od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva.

Tužilaštvo KS-a je ranije sumnjičilo Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona KM jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki.

Takođe, tužilaštvo ga još sumnjiči da je u KCUS nezakonito zaposlio 260 osoba, da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike. Tužioci su ga teretili da je takvim postupcima ostvario imovinsku korist.

Podsjetimo, pripadnici SIPA od jutros vrše pretrese na više lokacija na području Sarajeva.

"Osumnjičeni se terete za počinjena krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zlupotreba položaja ili ovlaštenja", saopšteno je iz SIPA.

Kako su dodali, pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije